2024. november 24. , 22:44
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Programok

Keresés:   
2011.01.30 17:24
A Téli Szarvasgomba Ünnepe
Nyomtatható verzió

Ingyenes családi rendezvény és szakmai nap a Gödöllői Erzsébet Szállóban és a város központjában - a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület és Gödöllő város évnyitó társrendezvénye a BAROKK jegyében 2011. január 30-án.

Január 30-án, immár második alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Téli Szarvasgomba Ünnepet. A kezdeményezést a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület hagyományteremtő szándékkal hívta életre a múlt évben. Akkor a királyi kastély volt a rendezvény helyszíne, az idén pedig az Erzsébet királyné szállodában és a város megújult főterén várják majd az érdeklődőket.
A szervezők célja, hogy felélesszék a szarvasgomba kultúráját, ami az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Magyarország még a XX. század elején is szarvasgomba nagyhatalomnak számított, sajnos azonban ma ez már nem mondható el, annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg is százhatvan szarvasgomba fajt tartanak nyilván, amiből hat-nyolc alkalmas emberi fogyasztásra.
A rendezvényen a magyar szarvasgomba fajokat megismerhetik az érdeklődők, így a téli szarvasgombát is, ami ezek közül a legízletesebb, hasonló a francia szarvasgombához.
A Téli Szarvasgomba Ünnep nem csak gasztronómiai esemény, hanem szakmai találkozó is, ahol bemutatkoznak a szarvasgombával foglalkozó szakemberek, a magyar szarvasgombászok és kutyáik, az első magyar szarvasgombás termékeket gyártó cég, bemutatják az első magyar termőre fordult szarvasgomba ültetvényt, és megismerhetik a szarvasgombával és ültetvényezésével foglalkozó vállalkozásokat is. A témával kapcsolatban a szálloda szekciótermében több előadást tartanak majd. 
Mindenki számára izgalmas csemegézési lehetőség lesz a szarvasgombás ételek kóstolója, amit az Erzsébet Királyné étterem és az első magyar szarvasgombás termékek gyártójának mesterszakácsai készítenek el.
A szervezők nem csak a felnőttekre gondolnak, hanem a gyermekekre is. Az ifjabb korosztályt az étterem kávézójában gyermekműsorok várják, lesz játszósarok és kézműves tevékenységek Balla Vera festőművésszel és Monostori Judit iparművésszel.
Fellép Pécsi Ildikó Kossuth-díjas érdemes, kiváló színművész.
A kezdeményezés célja, hogy bebizonyítsák, nemzeti kincsünk, a szarvasgomba, első sorban nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

Programajánlat:

A szarvasgomba fajok felvonultatása
Barokk ruhás felvonulás, a téli szarvasgomba ismertetése és illatolása

Szakmai előadások egész nap a szálloda szekciótermében:
Ültetvényes termesztés
Természetvédelem
Kutyák és a szarvasgomba gyűjtése
Szarvasgombafajok ismertetése

Információs és interaktív pont:
„Gombola” (szarvasgomba tombola értékes nyereményekkel)
Ingyenes szarvasgomba súlysaccolás (gombanyereményekkel)
A szarvasgomba szakirodalma

Kiállítás és vásár
Szarvasgombafajok ismertetője
Képgaléria
Receptek, tanácsadás

Kutyás keresési bemutató
Délelőtt és délután, a DSZE 2010-es kutyás keresőversenyeinek győzteseivel
Szarvasgombakereső kutyák versenye

Szarvasgombás ételek kóstolója és bemutatója az étteremben
Az Erzsébet Királyné étterem és az első magyar szarvasgombás termékek gyártójának mesterszakácsaival
Egész nap szarvasgombás falatkák, ételek teljes felvonultatása
Gasztronómiai előadás a szarvasgomba felhasználási lehetőségeiről
Interjúk mesterszakácsokkal, művészekkel
Szarvasgombás termékek és kellékek vására
A szálloda báltermében és udvarában

Kézműves vásár
Iparművészek és a gasztronómia mesterei kínálják portékáikat

 

További információ:

www.dsze.hu

+36-70-367 1964

 



Látogatottság: 8287