2021. szeptember 27. , 15:47
Köszöntjük Adalbert nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2014.01.29 13:40
A gödöllői vén vackor újra versenyben
Nyomtatható verzió

Február 1-jén veszi kezdetét a közönségszavazás és ezzel elindul a negyedik alkalommal megrendezett Európai Év Fája verseny. Idén tíz fára - köztük a Szent István Egyetem gödöllői Botanikus kertjében található vadkörtefára, a Mesebeli vén vackorra, amely a hazai verseny győztese lett 2013-ban! - és történeteikre lehet szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon.E különleges versenybe elsősorban történetük és kevésbé koruk, méretük vagy szépségük miatt kerülnek a versenyző fák. A február 28-ig tartó versengés eredményét március 19-én hirdetik ki a szervezők a brüsszeli Európai Parlamentben. Az Európai Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a Tetra Pak szervezi.
A versenyben idén tíz fa vesz részt Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Skóciából, Szlovákiából és Walesből.
- A döntőbe jutott fák mind különlegesek: számos helyi és történelmi esemény szemtanújaként a körülöttük élő közösségek részévé váltak, bárcsak ők maguk is mesélni tudnának! - mondta a verseny főszervezője, Andrea Krůpová, a Nadace Partnerství munkatársa. A skóciai Pertshire-ből jelölt tölgyfa például biztosan megemlékezne a lombkoronája alatt komponáló Niel Gow XVIII. századi hegedűművészről, míg a szlovákiai körmöcbányai tölgy feltétlenül felidézné a II. József császárral történt találkozását.
A lengyel Będomin tölgyfája csendben követte Józef Wybicki, a lengyel himnusz szerzőjének életét és állítólag a gödöllői vadkörtefa alatt fogalmazta meg Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az ezeréves bolgár szilfa Szliven város tengerszint feletti magasságának helyét jelöli, kortársa, a walesi Wrexham tölgye pedig tanúja volt egy Anglia és Wales közt lezajlott csatának. A zarándokhelyként ismert Fonte Colombo szentélynél álló molyhos tölgy arról híres, hogy Assisi Szent Ferenc is gyakran imádkozott itt.
Az Európai Év Fája versenyben még egy hős fa is szerepel: a csehországi Višňová oltalmazó tölgye ugyanis két embernek adott menedéket a 2010-es árvíz idején.
A ritkaságok kedvelőinek pedig ajánljuk figyelmébe Írország legmagasabb szürke nyárfáját vagy a bretagnei csenevész tölgyet, melynek gyökerei egy galambdúc falába nőttek bele - sorolja tovább Andra Krůpová.
A nemzetközi verseny célja, hogy Európa érdekes fáit bemutatva felhívja a figyelmet azok védelmére, természeti és történelmi jelentőségére.
Az európai verseny az országos vetélkedőket követi, a kezdeményezés fő célja a közfigyelem ráirányítása a fák fontosságára és a biológiai sokféleség csökkenésére.


 

forrás: Ökotárs Alapítvány

fotó: Takács Gábor és Balázs GusztávLátogatottság: 1154
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése