2021. szeptember 27. , 16:08
Köszöntjük Adalbert nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.09.28 06:55
Itthon vagy! – Magyarország, szeretlek! Találkozó Gödöllő főterén
Nyomtatható verzió

Rangos programsorozatba kapcsolódik be a hét végén Gödöllő. Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! kulturális rendezvényeinek sorát színesíti a városunkban ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Borhétvége, ami a finom borok mellett hagyományőrző és zenei programokkal, kézműves vásárral és gyermekprogramokkal várja az érdeklődőket a főtéren és az Erzsébet királyné szálloda belső udvarán.


Az országos kezdeményezés célja, hogy Szent Mihály ünnepén – a közmédia csatornáinak segítségével – két napos, tematikus műsorfolyam keretében mutassák be hazánk értékeit.
Szeptember 28-29-én arra buzdítják a nézőket – éljenek bárhol is a világban –, hogy kerekedjenek fel, látogassanak haza szülővárosukba, szülőfalujukba, s ünnepeljenek azon a helyen, ahol igazán otthon érzik magukat.
Szent Mihály napjának üzenete: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink.
A gödöllői programok sorában minden korosztály talál számára vonzót.
A népi hagyományaink iránt érdeklődőknek szombaton és vasárnap többek között a Gingalló együttes, a Besnyői Botorkálók valamint a Cimbaliband zenekar és a Fricska táncegyüttes fellépése szerez majd kellemes perceket. A zenekedvelőket emellett jazz és tánczene is várja, de hagyományos cigányzene is színesíti majd a borkóstolókat és bemutatókat, amiknek a hagyomány szerint ekkor van az ideje. Mihály nap fordulóján ugyanis, a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr.
A programsorozatba a Gödöllői Városi Múzeum is bekapcsolódik, a két nap folyamán az érdeklődők mind a múzeum épületében, mind a Királyi Váróban lévő kiállításokat ingyenesen tekinthetik meg.
A programsorozat feleleveníti a tűzgyújtás hagyományát is. Eleink ilyenkor, a "Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját. A tűz ez alkalommal összetartozásunk szimbólumaként az ország több mint 1300 településén lobban majd fel a rendezvénysorozat zárásaként, így Gödöllő főterén is. A tüzet a Gödöllő Táncszínház tagjai gyújtják meg, egy tánc performance keretében. Az elmúlt években megszépült gödöllői főtér kiváló alkalom a találkozásra az itt élők számára, s azoknak is, akik Szent Mihálykor hazalátogatnak.

Az Erzsébet Királyné Szálloda***, a Monarchia Étterem és Kávéház szeretettel vár mindenkit az V. Borhétvégén a szálloda előtti téren és a belső udvarban.
Időpont: 2013. szeptember 27-28-29.

   


Látogatottság: 1596
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése