2021. szeptember 28. , 00:53
Köszöntjük Vencel nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.07.22 15:45
Gémesi: a gyermekellátást közétkeztetéssel kellene megoldani
Nyomtatható verzió

A nyári gyermekétkeztetés állami támogatása mindössze a költségek egy részét fedezi, a programok díja és a pedagógusok bére további terhet ró a településekre. A konszolidáltabb gazdasági helyzetű önkormányzatoknál az önrész előteremtése nem okoz gondot, azonban a szegényebb régiókban a forrásokat máshonnan kell elvonni – emelte ki Gémesi György polgármester a Rádió Orient műsorában.


Gödöllő városa gazdasági helyzetének és az uniós támogatásoknak köszönhetően az idei évben másodszorra hívta meg testvérvárosait balatonlellei üdülőjébe. Az önkéntesség és a tolerancia témája körül forgó esemény során 100 gyermek került közelebb egymás tiszteletéhez és elfogadásához.
Az általános iskolás gyermekek étkeztetését a nyári időszakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. Az önkormányzatok által szervezett étkeztetés és táboroztatás minősége és megoldása országrészenként változik. Gémesi György a Rádió Orient műsorában elmondta, a nyári gyermekétkeztetésben résztvevők többnyire a szociálisan nehezebb helyzetben lévők közül kerülnek ki. „Kelet-Magyarországon sokan azért viszik be gyermeküket a táborokba, hogy legalább napi egy alkalommal meleg ételhez jussanak. A pályázat ennek ellenére csak az étkeztetésre vonatkozik, a programokat és a működési költségeket az önkormányzatoknak önrészből kell előteremteniük” – magyarázta a polgármester.
A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kiemelte, a pedagógusok foglalkoztatása további többletköltséget ró az önkormányzatokra. A pályázat mindössze az étkeztetés egy részét fedezi. A pedagógusokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ utasítja, azonban a bérüket nem biztosítja. Gémesi hangsúlyozta, az ország konszolidáltabb gazdasági körülmények között működő települései esetében a nyári étkeztetés megoldása nem gond. Azonban a szegény településeken az önrész előteremtése máshonnan vonja el a forrásokat. „A gyermek korrekt körülmények közötti nyári elhelyezése a lényeg. Az önkormányzatok a legnehezebb helyzetben is igyekeznek biztosítani ezeket a feltételeket” – tette hozzá Gödöllő polgármestere.
Gémesi kiemelte, a szülő mindössze gyermeke elhelyezését kéri. A kérelmet követően az illető bekerül a táborba és a programok keretébe. Ezt követően az önkormányzat igényli az étkeztetéshez való állami hozzájárulást. A polgármesterek nem tudják előre a pontos arányokat, többnyire az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyújtják be igényeiket – magyarázta a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, Gödöllő esetében ez évente 30-40 gyermeket és milliós nagyságrendű többletköltséget jelent.
A Rádió Orient vendége különbséget tett a tanévközi és a nyári étkeztetés rendszere között. Az iskolai időszakban 17 milliárdos keretből 4 milliárd jut a hátrányos helyzetű önkormányzatok feladatellátására. Ezzel szemben a nyári étkeztetés finanszírozása más kérdés, minden önkormányzat nyújthat be támogatási kérvényt. A polgármester kiemelte, a gyermekétkeztetés közszolgáltatás, így a jövőben közétkeztetés formájában kellene megoldani. Az önkormányzati tulajdonú cégek munkájában az államnak is részt kellene vennie. „Az étkeztetés az oktatási kultúra része kell, hogy legyen” – mondta.
A nyári étkeztetés és táboroztatás kapcsán Gémesi Gödöllő önkormányzatának balatonlellei táboráról is beszélt. „A gyerekek hetes turnusokban, százfős csoportokban tudnak pihenni a Balaton partján. Az önkormányzati táboroztatások mellett az idei évben másodszorra testvérvárosainkból töltöttük fel az üdülőt. Érkeztek gyerekek a határon túli magyarlakta országokból, de emellett Lengyelországból, Csehországból, Finnországból, Izraelből és Indonéziából is. Az uniós forrásból kialakított programok során bemutatkozhattak a gyerekek, tapasztalatot szerezhettek az önkéntesség és a tolerancia témájában” – emelte ki a vendég. A testvérvárosok is nyitottak a magyar gyerekek vendégül látására, augusztusban például Izraelbe utaznak a fiatalok.
„Fontos, hogy a fiatalok korán megtapasztalják az elfogadást, a toleranciát” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a testvérvárosi együttműködéseket élő kapcsolatként kell ápolni. A külföldiek a tábor során megtapasztalhatták a határon túli magyarság helyzetét, megértették a speciális helyzetet. „A tábornak köszönhetően van 100 gyerek Európában, aki már érti, mi a tolerancia és egymás tisztelete” – jelentette ki a vendég.
A közelmúltban lezárult adósságkonszolidációval kapcsolatban Gémesi elmondta, 'összességében egy pici mozgástérbővülést jelent a települések számára, de nem rengeti meg az önkormányzatok bevételeit.' Hozzátette, ahol nem volt adósság, ott ígéretet kaptak arra, hogy bizonyos pályázatokon önrész nélkül lehet indulni. A teljes műsort meghallgathatja itt.
OrientPress Hírügynökség


Látogatottság: 1226
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése