2021. szeptember 24. , 10:41
Köszöntjük Gellért, Mercédesz nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2013.03.21 21:21
Problémát jeleznek az önkormányzati szakszövetségek
Nyomtatható verzió

Két önkormányzati érdekszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy a működési hiány újratermelődésére lehet számítani több településen - írta a csütörtöki Népszabadság.


Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: számos olyan önkormányzat van, amely korábban soha nem vett fel működési célú hitelt, nem szorult rá az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek biztosított támogatásra, az idén mégsem képes a költségvetését hiány nélkül tervezni. Ennek egyik magyarázata az, hogy hogy az új feladatfinanszírozási rendszerben sem biztosítják teljes körűen a feladatok ellátásához szükséges pénzt.
Ugyanezt jelezte a Gémesi György gödöllői polgármester által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetsége, amely szerint a községek esetében az állami támogatás akár tíz-húsz százalékkal is kevesebb lehet, mint amennyi pénzre csak a legszűkebben értelmezett kötelező feladatok ellátásához szükség lenne.
A TÖOSZ szerint a gyermekétkeztetés térítési díja például csak a nyersanyagnormát tartalmazza, a rezsiköltséget saját zsebből kellene fedezni. A MÖSZ számításai szerint a közvilágítás esetében a támogatás a tényleges költségek 60 százalékát fedezi, míg a közutak fenntartására biztosított összeg legfeljebb az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető úthibák elhárítására elég.
Emiatt mindkét önkormányzati szövetség a kormányhoz fordult. Schmidt Jenő elmondta, hogy a belügyminiszter a kezdeményezésükre elrendelte a "költségvetési feszültségpontok" felmérését, a vizsgálatot várhatóan márciusban befejezik.
A TÖOSZ reményei szerint azok az önkormányzatok, amelyek kötelező feladataikat nem képesek az állam által rendelkezésre bocsátott forrásokból ellátni, és annak kiegészítéséhez saját bevételekkel sem rendelkeznek, pótlólagos támogatásban részesülhetnek - erre a célra a költségvetésben 40 milliárd forintot meghaladó tartalék áll rendelkezésre.

Gazdasági Rádió, Népszabadság


Látogatottság: 1372
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése