2021. szeptember 24. , 20:03
Köszöntjük Gellért, Mercédesz nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2007.10.16 14:59
MÖSZ javaslatok a színesfémlopások visszaszorításáért

Jogszabálymódosítást javasol a színesfémlopások visszaszorítása érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Mivel a javaslatok több tárcát is érintenek, a szövetség Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordult, aki a javaslatok átvételével Vízvári Györgyöt, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium titkárságvezetőjét bízta meg. Az átadásra október 15-én, kedden, a miniszterelnöki hivatal előtt került sor.

Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megszaporodtak a színesfémlopások. A folyamatnak útjelző táblák, transzformátorok, vasúti sínszakaszok, villamos és távközlési vezetékek, kábelek, esőcsatornák, szobrok, harangok esnek áldozatul. A tényleges káron túl jelentős a veszélyeztetés, az üzemkiesés és a pótlás miatt bekövetkező kár. A színesfémtolvajok tevékenysége elsődlegesen a közművállalatokat sújtják, de érintik az önkormányzatokat is.

A lopások visszaszorítására eddig tett intézkedések nem bizonyultak hatásosnak, az esetek száma nem hogy csökkent volna, de mára soha nem látott méreteket öltött, s a károk elérték a tízmilliárdos nagyságrendet. Az okok elsősorban az illegális szférában keresendők, a legálisan működő, engedéllyel rendelkező szervezeteknek is üzleti hátrányt okoz az illegális tevékenység, a színesfém lopások felszámolásához ugyancsak jelentős érdekük fűződik.

Mivel a Magyar Önkormányzatok Szövetsége tevékenyen részt kíván vállalni a színesfémlopások visszaszorításában, ennek érdekében javasolja, hogy a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ne kereskedelmi tevékenységként, hanem hulladékkezelésnek minősítse a jogszabály. A javaslat tartalmazza a kereskedelemről valamint a hulladékgazdálkodásról szóló törvény tervezett módosítását, és foglalkozik a hulladékkereskedelem részletes feltételeit tartalmazó rendeletet megalkotásával. A MÖSZ mind a telephely, mind a tevékenység folytatásával kapcsolatosan megfogalmazta javaslatait.

Fontosnak tartják többek között a telephely engedély kiadásának megszigorítását, amit erkölcsi feddhetetlenség igazolásához kötnének, valamint a kereskedést kizárólag a telephelyre korlátoznák, azaz tiltanák a házalást. A szigorítás részét képezi, hogy a telephelyet létesítőnek kötelezővé tennék a kamarai tagságot. A MÖSZ az átvevő helyeken túlmenően az öntödékre is kiterjesztené az átvevő helyekhez hasonló előírásokat. A javaslat kezdeményezi az átvett hulladék azonosítását, nyilvántartásba vételét, videofelvétel készítését, a hulladék és a felvétel meghatározott ideig, 10 napig történő tárolását, továbbá a háztartási mennyiség definiálását.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a színesfém hulladékkal való visszaéléshez kapcsolódóan szükségesnek tartja a büntető törvénykönyv módosítását, a színesfém lopások kiemelt kezelését, a színesfémlopáshoz kapcsolódó büntetési tételek növelését, a nyomozati, az ügyészi és a bírósági eljárás szigorítását.

 Látogatottság: 1937
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése