2021. szeptember 24. , 19:46
Köszöntjük Gellért, Mercédesz nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Önkormányzati hírekKeresés:   
2005.11.22 11:27
Megújuló energiák, energiatakarékosság

A gödöllői önkormányzat megalakulása óta pártolja a megújuló energiaforrások alkalmazását és az energiatakarékosságot. Erről tartott a napokban sajtótájékoztatót dr. Gémesi György polgármester.

A rendszerváltás előtt létesített intézmények nem feleltek meg az energiahatékonysági szempontoknak. Ezért az önkormányzat fejlesztéseinél, az épületek felújításánál elsődlegesek voltak az energiatakarékossági szempontok. Legutóbb a Petőfi Sándor Művelődési Központ energetikai felmérése készült el az Energiaközpont és Gödöllő holland testvérvárosa, Wageningen támogatásával.

Jelentős pályázati támogatás elnyerésével 2000 és 2004 között a két energiafaló távfűtőmű felújítása történt meg egy villamos energia előállítására alkalmas gázmotor beépítésével együtt.

2001-ben a közvilágítás újult meg; a mintegy 85 milliós beruházás 3 év alatt megtérült, a villanyszámla a fele a korábbinak – nagyobb megvilágítás mellett.

A szennyvíztelepen keletkező biogáz már a kezdetektől fogva hasznosításra kerül, a telep hőenergia igényének több mint a felét szolgáltatja.

A város a Szent István Egyetem munkatársaival együttműködve üzemszerű kísérleteket végzett a napenergia hasznosítására. 2000-ben egy úszómedence és óvoda melegvíz igényének kielégítését segítő napkollektoros berendezés épült. Ennek eredményeként az uszoda vize a nyári hónapokban nem, vagy alig igényel gázfűtést a 26 C fokos víz biztosításához.

A napenergia hasznosításához kapcsolódik a napokban átadott, a SZIE által megvalósított 10 kW-os naperőmű, amely az ország legnagyobb fotó villamos naperőműve. Napfényes időben 10 kW csúcsteljesítményt képes az egyetemi kollégium villamos hálózatára adni.

A legutóbbi években az Altener-program keretében a termálvíz hasznosítása került előtérbe. Az önkormányzat jelenleg keresi az ezt elősegítő pályázati forrásokat.

A város vezetése nagyon fontosnak tartja az együttműködést az energetikával foglalkozó önkormányzati szervezetekkel, legyenek azok nemzetköziek vagy hazaiak, amennyiben az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiák arányának növelését célozzák.

Munkája elismeréseként 2003-ban Gödöllő megkapta az EUROSOLAR-Magyarország díját, amellyel az energiahatékonyság terén kiemelkedő tevékenységet ismerte el a bíráló bizottság.

Az elkövetkező idők terveiben szerepel az INTERREG III. pályázat által támogatott biomassza-hasznosítással kapcsolatos kutatási feladat, a már említett termálvíz energetikai célú hasznosítása és egy energetikai tanácsadó szolgálat létrehozása a lakosság tájékoztatására.

Az önkormányzat a megkezdett felújítási munkákat is szeretné folytatni. A középületek energiatakarékos felújítása mellett a nagyon elavult távhővezeték megújításával folytatja a távfűtés korszerűsítését.Látogatottság: 2898
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018
2017


20162015
*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése