Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója: Előadás az Európai Unió jelenlegi megosztottságáról és a szövetség előtt álló kihívásokról

A Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozóját Franciaországból Denis Badré fővárosi tanácsos, Párizs főváros küldötte, a MoDem (Demokratikus Mozgalom) igazgatóságának tagja, Ville-d'Avray volt szenátor-polgármestere és Francois Pauli, az Európai Parlament tanácsosa is megtisztelte jelenlétével. A rendezvényen Denis Badré az Európai Unió jelenlegi megosztottságáról és a szövetség előtt álló kihívásokról beszélt.


A politikus, aki már többször járt Magyarországon, emlékeztetett arra, hogy az egykori határzár megnyitásával hazánk jelentős szerepet játszott abban a folyamatban, ami később a berlini fal lebontásához vezetett és jó irányt adott az európai folyamatoknak. Ez a 2008-as pénzügyi válság után negatív irányba fordult, az EU megosztottá vált.
Ma a migrációs hullám újra válsághelyzetet teremtett, az emiatt keletkezett feszültségek veszélyeztetik az Európai Uniót, és -mint mondta – véleménye szerint a politikusok a vitákra helyezik a hangsúlyt a megoldás keresése és a közös építkezés helyett. Ez különösen veszélyes, hiszen jövőre EU-s választások lesznek.
A média a politikai megnyilvánulások közül nem a párbeszédre törekvésnek, hanem a demagógiának ad helyet, ami a megosztásra törekszik.
Mint mondta, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Európai Unió építése két egymást gyűlölő ellenség háborújának romjain kezdődött meg.
Fontosnak nevezte, hogy az EU működése mindenki számára közérthető legyen, s a legfontosabb célnak az értékek és az alapjogok szolgálatát, az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartását nevezte. Úgy fogalmazott: Ebből a szemszögből kell a migrációs helyzetet is kezelni. Ez nem csak felelősség, hanem becsületbeli kötelezettség is. De emellett azon kell munkálkodni, hogy otthon tartsuk azokat, akik otthon akarnak maradni.
Denis Badré beszéde zárásaként úgy fogalmazott: a választások esélyt adnak arra, hogy az Európai Unióban a szabadságjogok még jobban érvényesüljenek.