Április 29.: A tánc világnapja Gödöllőn is

1727. április 29-én született Jean G. Noverre francia baletttáncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte a táncművészet világnapjának (vagy más szavakkal: tánc világnapja) megtartását. Az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt 1982-ben ünnepelték meg először. Gödöllő az idén is csatlakozik a világszerte megtartott világnapi rendezvények forgatagához.


Április 29-én, szombaton délelőtt 9 és 12 óra között a város forgalmasabb helyein, például a piacon, a Művészetek Házánál, a Királyi Várónál vagy éppen a főtéren szervez „megmozdulásokat” Vajda Gyöngyvér táncművész-táncoktató.
Az itteni rendezvényeken négy, Gödöllőn működő tánccsoport lép majd fel: a Gödöllő Táncegyüttes, a Gödöllő Táncszínház, a Jumpers és a Black Time.
A tánc világnapjának hivatalosan is megfogalmazott céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék az országok vezetőit, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben, az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.