Mátraszentimrén fölavatták Sík Sándor első köztéri szobrát

Mátraszentimrén hűséggel őrzik annak emlékét, hogy Sík Sándor (a Gödöllőhöz sok szállal kötődött - a szerk.) piarista tartományfőnök és költő 1949 és 1959 között nyaranta hosszú heteket töltött a faluban; ennek emlékére július 25-én felavatták Sík Sándor mellszobrát – tájékoztatta a Magyar Kurirt a Piarista Rendtartomány.

Sík Sándor számos verse Mátraszentimrén keletkezett vagy ottani élményeit örökíti meg. 1983 óta nevét emléktábla őrzi a templom bejáratánál, most pedig az önkormányzat (a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával) fölállítatta a piarista költő mellszobrát, amely az őt ábrázoló első köztéri emlékmű. Sütő Ferenc szobrászművész alkotása a templom szentélye mögött található.
A szoboravató ünnepség 2015. július 25-én, szombaton délután a templomban kezdődött, ahol Jelenits István piarista és Kacsik Árpád plébános mutattak be szentmisét, majd ugyanott Jelenits tanár úr afféle nyilvános irodalomóra keretében mutatott be néhányat Sík Sándor mátraszentimrei verseiből.
Ezután Stuller András polgármester a templom előtti utcára invitálta a jelenlévőket, ahol irodalmi műsorral emlékeztek a költőre. Ennek keretében Józsa-Kalocsai Mária népdalénekes és Kotány Dániel színművész előadásai, valamint Tóth Sándor költő, újságíró emlékező gondolatai hangzottak el. Eközben került sor a szobor megszentelésére, melyet szintén Jelenits István végzett. Végül a mátraszentimrei önkormányzat és a Klotildliget-Piliscsabai Községszépítő Egyesület is elhelyezte koszorúit az új szobor talapzatánál.
Fotó: Piarista.hu,
Piarista Rend Magyar Tartománya
Magyar Kurír
Sík Sándorról Gödöllőn utcát neveztek el és tábla is őrzi emlékét.