Rózsa és galagonya gyűjteménnyel gazdagodott a SZIE Botanikus kertje

Rózsa és galagonya gyűjteménnyel gazdagodott a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának gödöllői Botanikus kertje, amiket az I. Rózsa- és galagonya-konferencia a Kárpát-medencében című kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozás alkalmából nyitottak meg szombat délelőtt.A kert 8 fajt számláló rózsa gyűjteménye Kerényi-Nagy Viktor szíves felajánlásának köszönhetően bővült jelentősen. Az új gyűjtemény több mint 80 egyedet számlál, amely közel 40 fajnak illetve változatnak feleltethető meg.
A vadrózsákat hét ország mintegy 60 termőhelyéről gyűjtötték be, nyolc évi kutató- és gyűjtőmunka eredményeként, ami a gyűjtő kimagasló szakmai hozzáértését tükrözi.
A kollekció hazánk egyik legfajgazdagabb vadon termő rózsagyűjteménye.
Hasonlóan értékes a galagonya gyűjtemény is: a 20 egyed 9 fajnak és változatnak feleltethető meg. Négy ország tíz termőhelyéről kerültek Gödöllőre, ahol eddig 4 fajt lehetett látni. Az új gyűjtemény példányai a Fekete galagonya és a Degen galagonya kivételével oltványok.
A botanikusok számára nagy értéket képvisel a 250 oldalas konferenciakötet és Kerényi-Nagy Viktor 320 oldalas A Kárpát-Pannon és Illír Régió vadon termő galagonyáinak monográfiája című kötete, ami szintén kapcsolódott a tudományos tanácskozáshoz.