Magyar Bori nyitotta a Dalt

A gödöllői Magyar Bori énekelt elsőként az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén szombat este az M1 csatornán. A Lead me to heaven szám zeneszerzője Váradi Tamás, szövegírója Ferencz Attila. Bár Bori nem jutott a középdöntőbe, bizonyára még sok sok siker vár rá előadóművészi pályáján! A Dal című versenyre összesen 351 dalt neveztek, közülük 30 jutott be a január 24-én indult élő televíziós showműsorba. Fotó: MTVA/Penziás Nikolett

Az MTV és az MTVA 2015-ös dalválasztó műsorsorozatának zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot eMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag a közönség, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.
A Dalban 2015. január 24-én, 31-én és február 7-én szombaton tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben, öten a zsűri pontjai alapján jutnak tovább adásonként, a hatodik továbbjutóról pedig ismét a nézők döntenek, vagy a mobilalkalmazás, vagy SMS segítségével. A két középdöntő február 14-én és 21-én lesz, onnan nyolc produkció jut a február 28-i döntőbe, amelyben kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a 2015-es Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között Bécsben.

*

Magyar Bori már kicsi kora óta nagyon fogékony a zenére. Kilenc éves korától tanult népi éneket egészen tizenhét éves koráig. Először a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában, majd egy évet a váci Pikhéty Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, később magántanítványként.

Emellett több hangszeren is játszik: zongora, klarinét, gitár. Pályafutását 2003-ban a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületében kezdte, ahol belekóstolt a musical és a rockopera világába, valamint számos kisebb-nagyobb városi és egyetemi rendezvények rendszeres fellépője volt. Tizenhat és tizennyolc éves kora között a Tavaszi Lednek rockzenekar front embere, majd tizenkilenc éves korától négy éven keresztül a Besh o droM együttes énekese volt. Azóta leginkább olyan zenei projektekben vesz részt ahol a népzene fúzióban áll más műfajokkal, de repertoárjában számos pop, rock, és jazz műfajú dal is megtalálható. Saját magát a világzenei énekesnek közé sorolja.

forrás:  http://www.adal2015.hu