Az I. világháború kitörésére emlékeztek Bad Ischlben

Pontosan 100 évvel ezelőtt, 1914. július 28-án, egy hónappal a szarajevói merénylet után Ferenc József, az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodója Bad Ischlben írta alá a hadüzenetet Szerbiával szemben. Ezzel kezdődött el az akkor nagy háborúnak nevezett I. világháború.

A háború, mely egész Európát átalakította, mai napig hatással van mindennapjainkra. Még ma sem gyógyultak be a sebek. Míg egyes országok jelentős területeket veszítettek el, addig új nemzetállamok alakultak. A monarchia kora lejárt és új típusú politikai berendezkedés alakult ki. A fasizmus és a kommunizmus erősödött meg szerte Európában, ami egy újabb világégéshez vezetett. De ugyanakkor letette egy új Európa alapjait is - mondta Hannes Heide, Bad Ischl polgármestere a 100. évforduló kapcsán.
Az osztrák kisvárosban tartott megemlékezésre többek között meghívást kapott dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere, valamint dr. Ivo Komsic, Szarajevó polgármestere is. Bad Ischl és Gödöllő 3 évvel ezelőtt létesített testvérvárosi kapcsolatot. Az évforduló kapcsán tartott megemlékezésen számos osztrák település polgármestere, egyházi méltóság, valamint a Habsburg család tagjai vettek részt.
Gödöllőn 2014-ben szintén az I. világháború kitörésének centenáriumára emlékeznek a kulturális tematikus év kapcsán több mint 50 rendezvénnyel, kiállítással, koncerttel és konferenciával. A tematikus évet december 13-án zárják, amikor az egykori monarchia területéről hívják meg a testvérvárosi polgármestereket, majd egy konferencián megerősítik a kapcsolatot a települések között, az est záró programja pedig a Talamba ütőegyüttes különleges premier előadása zárja.
Bad Ischlben kedden Hannes Heide, Ivo Komsic és Gémesi György sajtótájékoztatót tart.
Az ausztriai kisvárosban bejelentették, hogy a két település barátságát kifejezve Gödöllőről jövőre sétányt neveznek el.