Erős Apolka pályaműve nyerte el a gödöllőiek tetszését – Szobra lehet kis Balázsnak

 Gödöllő város képviselő-testülete csütörtöki döntése alapján Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész készítheti el József Attila Altató című verséből ismert kis Balázs alakját, abban az esetben, ha a város sikeresen szerepel az NKA által kiírt pályázaton.

Az emberi léptékű szobor terve egy kisfiút ábrázol, aki egy üveggolyót tart az ég felé rácsodálkozva a világra. A szobor talapzatán a versből ismert motívumok is megjelennek, így látható a dunyha alatt szunnyadó rét, a tűzoltó, vagy épp a vadakat terelő juhász.
A szobor pályázatra 7 pályamű érkezett, amit elsőként egy szakmai zsűri bírált, de a város vezetése kikérte helyi képző- és iparművészek, kulturális intézmények vezetőinek és óvodások, általános- és középiskolások véleményét is.
A vélemények figyelembevételével a képviselő-testület döntött a nyertes pályázatról. A gyerekek javaslataiból kiindulva minimális módosítást kért az eredeti, benyújtott pályaműhöz képest a képviselő-testület: a szobor talapzatán ülőhelyeket alakítsanak ki.
Erős Apolka neve nem ismeretlen, hiszen nemrégiben szintén ő valósíthatta meg Fertődön az Eszterházy kastélyban Esterházy "Fényes" Miklós, és Haydn szobrát is.
Kis Balázs szobra Gödöllő főterére kerülne, összköltsége 8 millió forintra tehető.
Csak kevesen tudják, hogy a József Attila verse egy gödöllői kisfiúnak Gellér Balázsnak íródott, aki a szintén Gödöllőn élő Ottó Ferenc unokaöccse volt.