Famentő beavatkozás a vasútállomáson

A fagyöngy csaknem teljesen beborította és lassan megölte volna a vasútállomásnál lévő hét krími hársat. Az ágak jelentős részén az élősködőn kívül már nem volt levél, s a szakértői vizsgálatok szerint már csak a napokban elvégzett drasztikus beavatkozás mentheti meg őket a teljes pusztulástól.


A vizsgálatok az egyes fák értékét 2-5 millió forintra becsülték, de városunk lakói számára felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Sorsuk miatt sokan aggódtak az elmúlt években, de ahogy a fagyöngy elborította a növényeket, egyre többen aggódtak amiatt is, nehogy egy nagyobb
vihar során tragédia történjen. A forgalmas vasútállomáson naponta több, mint tízezer utas fordul meg, jelentős részük a télen is zöld fagyöngylombok alatt halad el. Már eddig is csak a
szerencsének volt köszönhető, hogy amikor egy-egy ág leszakadt, senki sem sérült meg.
Az elmúlt hónapokban szakértői vizsgálatoknak vetették alá a fákat, ami megállapította, ebben az állapotban mindössze egy-két évet élhetnek még. Az egyeztetéseket követően a szakemberek arra a döntésre jutottak, csonkolással adnak esélyt a növényeknek a megmaradásra.
Mint azt az eddigi tapasztalatok is igazolták – például az Ady sétányon, az Állomás utcában – jövőre már friss ágak, két év múlva pedig akár új lombkorona is díszítheti a hársakat.