Gödöllői műtárgyak New Yorkban

Négy műtárgy és öt fotó lesz látható a gödöllői művésztelepnek a Gödöllői Városi Múzeumban őrzött anyagából a New York-i The Museum of Modern Art (MoMA) jövő évi Century of the Child: Growing by Design (A gyerek évszázada: a formatervezés kezdeti nehézségei), 1900-2000 című kiállításán.

Egy svéd formatervező, Ellen Key jelentetett meg egy könyvet A gyerek évszázada címmel, és ez adja a kiállítás kiinduló gondolatát is. A 20. század az az időszak, amikor nagyobb figyelem fordult a gyermek felé a jog, a pszichológia, a nevelés, az egészségügy, a művészet és számos egyéb területen.
A gödöllői művésztelep tevékenységében központi szerepet játszott a család, a gyermek, számos gyermeket ábrázoló festmény, grafika, gyerekek számára készült iparművészeti termék (játék, ruha) található a gödöllőiek hagyatékában. Ebből az anyagból válogatott a New York-i bemutatóra Juliét Kinchin, a kiállítás kurátora. Az angol művészettörténész, aki néhány éve dolgozik a New York-i modern művészet múzeumában, jól ismeri a Gödöllői Városi Múzeum képző- és iparművészeti anyagát. Az elmúlt években többször kutatott Gödöllőn, meglátogatta a 2001-es centenáriumi kiállítást, majd 2008-ban a Toroczkai Wigand Ede kiállítást.
A képviselő-testület engedélyével Kriesch Laura 1919-ben készült hímzett mellénye, az 1911-ben készült Arabella királyné című festménye, Mihály Rezső Bariék kalandja a Nagy Világban című 1910-ben megjelent mesekönyve és  Vaszary János 1905-ben készült Mézeskalácsos szőnyeg című munkája továbbá öt fotó utazik a tengeren túlra.