Összekötik majd a gödöllői HÉV-et a metróval

A kisföldalatti megújításáról, az ötös metróról, a troli- és villamoshálózat kidolgozásáról, valamint a Gödöllői HÉV 2-es metróval történő összekapcsolásáról beszélt Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója egy a mai napon tartott konferencián - írja az Urbanista blog.


A négy jelentős fővárosi fejlesztés, melyett Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vázolt egy a mai napon tartott konferencián 2020-ig valósulhat meg.
A projektek keretében lecserélnék a kisföldalatti 38 éves szerelvényeit, valamint akadálymentesítenék a vonalat, s az is elképzelhető, hogy a Milleniumi Földalatti Vasút a jövőben Zuglóig járna. Az elmondottak szerint összekapcsolnák a Gödöllői HÉV-et a 2-es metróval, s szintén két vonal összekapcsolásával (Csepeli-, 5-ös HÉV) létrehoznák az 5-ös metrót. Ezenkívül pedig a troli-, és villamoshálózat kidolgozására is sor kerülne, hiszen rengeteg olyan terület van, amelyeket érdemes lenne fejleszteni.
Bár a BKK vezérigazgatója most először számolt be a fejlesztésekről, újdonságnak azonban egyáltalán nem minősülnek. A rendelkezésre álló információk szerint például már a 2-es metró építésekor (50-es évek) az volt a terv, hogy a Népstadionnál közös végállomást alakítanak ki a Gödöllői HÉV-vel, amelynek nyomai a mai napig láthatók (4 vágány az állomáson).
Az Észak-déli regionális gyorsvasút, vagyis ismertebb nevén az 5-ös metró fejlesztési tervéről pedig először Demszky Gábor beszélt 2002-ben. A projekt tervezésére Budapest önkormányzata 2005-ben 100 millió forintot különített el. A városvezetés 2007-es kezdéssel EU-források bevonásával szerette volna 2010-re a projektet megvalósítani, ez azonban meghiúsult. 2007-ben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ismét beszámolt arról, hogy a városvezetés szeretné elkezdeni ún. ötös metró tervezését. 2008 februárjában pedig a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) készített négy nyomvonalváltozatot tartalmazó tervet a metró kivitelezésére.

pénzcentrum.hu