2011 a Barokk Éve Gödöllőn

Gödöllő 2011-ben Barokk Évet tart. A rendezvénysorozat apropóját két jelentős évforduló adja: jövőre lesz 260 esztendeje, hogy 1751-ben Gödöllőre látogatott Mária Terézia (1717-1780) magyar királynő, valamint ekkor emlékezünk meg gróf Grassalkovich Antal (1694-1771) halálának 240. évfordulójáról is. A Barokk Év kapcsán számtalan kiállítás, koncert és egyéb program várja majd az érdeklődőket.

A 2011. március 5-én, Grassalkovich Antal születésnapján kezdődő és december 1-ig tartó programsorozat előkészítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. A munkában a város kulturális és közművelődési életét meghatározó és irányító szakemberek vesznek részt, akik nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy mind helytörténeti, mind idegenforgalmi szempontból színvonalas rendezvényeket kínáljanak az érdeklődőknek. A kettős évfordulóhoz a többi között három jelentős programsorozat kapcsolódik: júniusban az Antal-napi vigasságok, és augusztusban a Barokk hét a barokk évben, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Barokk vadásznapok. Minden alkalommal Grassalkovich Antal és Mária Terézia személye állnak majd a középpontban. A tervek szerint az emlékévben több, a kor hangulatát idéző zenei és színházi eseménynek ad otthont a kastély és a Barokk Színház. A városi könyvtárban, a Gödöllői Művésztelepen és a Művészetek Házában kiállítással, míg a máriabesnyői bazilikában orgona- és kamarazenei koncertekkel, valamint nemzetközi kórusfesztivállal tisztelegnek az egykori kastély- és templomépítő birtokos és a királynő emléke előtt.

Az egész esemény-sorozattal kapcsolatos információk elérésében ad átfogó képet a nemrégiben elindult honlap (http://www.godolloibarokkev.hu).