„Épített örökség – örök építészet”„Épített örökség – örök építészet” Történelmi kincseink a harmadik évezredben… címmel rendeztek konferenciát a gödöllői királyi kastélyban március 26-án. 2009 a kulturális turizmus éve. A magyar kulturális örökségnek része a honi épített örökség, mely képes megmutatni hazánk történelmét, kulturális gazdagságát. A konferencia jó alkalmat teremtett az eredmények összegzésére, a mutatkozó nehézségek számbavételére, valamint a jövőbeni tervek felvázolására.

Révész T. Mihály, a gödöllői királyi kastély igazgatójának köszöntője után a Mányai Roland, az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságának főosztályvezetője beszélt a kultúrának a turizmus fejlesztésében betöltött szerepéről, majd dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke ismertette a kiemelt projektek előkészítésének tapasztalatait. Előadásában a gödöllői kastélyt külön is kiemelte, mint pozitív példát. 

A kulturális örökség komplex turisztikai hasznosításának lehetőségeiről Bánki Erik, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke tartott beszámolót, majd dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatóságának elnöke ismertette a Kulturális turizmus 2009 – Itthon láss csodát elnevezésű kampányt.

dr. Krassay László (képünkön), Gödöllő alpolgármestere örökségvédelem és városfejlesztés című előadásában bemutatta a város építészeti és természeti értékeit. Emellett szólt azokról az értékmentő fejlesztésekről, amik a Norvég Alaptól nyert, csaknem 500 millió forintból valósulhatnak meg, és ismertette a Főtér program terveit.