"Bádogember kommandó" - a színesfémtolvajlás visszaszorításáértMár ősszel hatályba léphet az a kormányrendelet, amely jelentősen megszigorítja a színesfém-kereskedelem szabályait – jelentette be április 11-i sajtótájékoztatóján Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa, valamint Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke.

A változás oka az, hogy rendkívüli mértékben elszaporodtak az életveszélyt okozó és a közszolgáltatásokat veszélyeztető színesfém-tolvajlások, például kábelek, vasúti sorompók berendezéseinek ellopása. S mind gyakrabban visznek el köztéri szobrokat is.

A tervezet értelmében a jövőben csak üzletben végezhető színesfém-kereskedelem, amit engedélyhez, és ingatlan- vagy pénzügyi biztosítékhoz kötnek. Minden megvett áruról és eladóról naprakész nyilvántartást kell vezetni, amit rendszeresen ellenőrizni fog a hatóság. Kötelező lesz biztonsági kamerát üzemeltetni, és a nagyobb értékű tárgyakat egyedi azonosítóval ellátni.

Bádogember kommandó elnevezésű akcióval és a jövedéki termékekhez hasonló törvényi szigorításokkal akarják visszaszorítani a színesfémtolvajlást – ötpárti egyezséggel és széles társadalmi támogatottsággal három hónapon belül életbe lépnek a szükséges szigorítások.

Gémesi György polgármester, a MÖSZ elnöke megállapította, hogy a színesfém-tolvajlás fölszámolására széleskörű összefogás, egységes kormányzati, párt, valamint szakmai és civil akarat született.