Közlemény Teleki Pál szobrának ellopásárólMegdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy augusztus 3-ára virradó éjjelen megrongálták Teleki Pál egykori miniszterelnök gödöllői emlékművét a róla elnevezett téren, és ellopták a város temetőjében nyugvó államférfi 2001. április 12-én, civil kezdeményezésre, közadakozásból felavatott, mintegy 40 kilós bronz mellszobrát. A kár körülbelül 2,5 millió forint.

A vandál cselekedet folytatása annak a folyamatnak, amely a kegyeleti érzéseket sem kímélve rongálja meg és tünteti el korábbi közéleti személyiségek - többek között Antall József és Hofi Géza - emlékét őrző művészeti alkotásokat.

Elfogadhatatlan az a tehetetlenség, amivel az illetékesek tétlenül szemlélik az egyre gyalázatosabb cselekedeteket.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége tiltakozása mellett kezdeményezi annak a jogszabálynak az azonnali megalkotását, amely véget vethet a vandalizmusnak és a szinesfémekkel való visszaélésnek. Mindamellett felszólítja a kormányt, addig is tegyen azonnali, hathatós intézkedéseket a további hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében.

 

Dr. Gémesi György

Gödöllő város polgármestere

a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke

 

 

Az emlékmű - Varga Zoltán Zsolt szobrász munkája - a 2001-es felállítás után

 

Augusztus 6-án ideiglenesen helyreállították az ellopott Teleki Pál-szobrot. A talapzatot visszatették a helyére és a szobor gipszből készült másolatát helyezték a tetejére.

Varga Zoltán Zsolt, a bronzszobor alkotója elmondta, a tervek szerint augusztus 26-ára elkészül a szobor akrilgyantából készült reprodukciója, ami a megtévesztésig hasonlítani fog az eredeti alkotásra. Az igazi bronzszobor elkészítése több időbe telik.

 

*

 

Felavatták a Teleki Pál-szobor másolatát

 

Augusztus 26-án felavatták Gödöllőn az augusztus elején ellopott Teleki Pál-szobor akrilgyantából készült, műkővel kiöntött másolatát.

A ránézésre a bronzszoborhoz hasonlító alkotást dr. Gémesi György polgármester és Varga Zoltán Zsolt szobrászművész leplezte le.