Brüsszel jóváhagyta a módosítást, megvalósulhat a regionális hulladékgazdálkodási projekt

pmh

Régen várt, a közvéleményben talán már nem is remélt kedvező döntés született április végén Brüsszelben: az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta a támogatását már 2002-ben elnyert Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Hulladékgazdálkodási Projekt módosítását. Megindulhat a beruházás, elkezdődhet a kivitelezés. A 6-6,5 milliárd forintos program a két megye 106 településén élő több mint 270 ezer lakos érdekét szolgálja a kommunális hulladék korszerű kezelésével, újrahasznosításával és biztonságos lerakásával.

 – Az európai uniós csatlakozás olyan feladatokat adott hazánknak a szilárd hulladék megfelelő kezelése területén, amelyek teljesítéséhez egy-egy településnek nincs elég pénze. Az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Hulladékgazdálkodási Projekt megvalósítására több kistérség, két megye városai és községei szövetkeztek – nyilatkozta dr. Fábián Zsolt, Gödöllő alpolgármestere. – Emlékezetes, hogy ez a program, annak ellenére, hogy már 2002-ben elnyerte az EU támogatását, szerencsétlenül indult. Nem volt elfogadott terület a tervezett lerakó építéséhez. A feladat nehézségét nyolc elutasító népszavazás is érzékeltette. 2004 februárjában Gödöllő is belépett a regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi önkormányzati társulásba. 2003 őszén vetődött fel ugyanis – és ezt a megoldást támogatta a környezetvédelmi minisztérium is –, hogy ne egy új nagy lerakó épüljön, hanem a már meglévő, így például az önkormányzatunk tulajdonában álló, Kerepes közigazgatási területén fekvő telepet bővítsék, tegyék alkalmassá a kiválogatott, az újrahasznosítható hulladékokat már nem tartalmazó szemét végleges elhelyezésére.

 Az ezután kibővült taglétszámú, megújult vezetőségű Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás átdolgozta a projektet és 2004 szeptemberében benyújtotta a módosított dokumentációt a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak. Ezt megtárgyalta az EU illetékes bizottsága, majd a tervezett beruházás helyszínein is szemlét tartott 2004 decemberében.

 – A társulás vezetősége a napokban vehette kézhez a brüsszeli döntéshozók jóváhagyó határozatát. Ez lehetővé teszi a módosított projekt megvalósítását – tájékoztatott Köles Krisztián, a VÜSZI Kht. környezetvédelmi referense, a projekt megvalósító egység tagja. – A társulás joggal lehetett büszke teljesítményére, hiszen a projekt korábbi változatának sorsa nem sok reményt adott arra, hogy valaha is megvalósulhat a rendszer. Az Európai Unió támogatása a költségek felét fedezi, 40 százalékkal járul hozzá a magyar állam, s 10 százalék a társulási önerő. Jelenleg már két közbeszerzési eljárás zajlik. A határidők igen szorosak. Június elején aláírt szerződésekkel is rendelkeznünk kell. Az ütemterv szerint az év végén írhatjuk ki az építési tendert, jövő év elején kezdődnie kell az építkezésnek és a gépbeszerzésnek, hogy 2007. január elsején beindulhasson a próbaüzem.