Gödöllői sikerek világversenyeken



Július 21-24. között Tallinnban rendezték meg a junior Európa bajnokságot, amelyen a magyar csapat tagjaként, 400 méteren rajthoz állt Deák Nagy Marcell, a GEAC atlétája. A junior európai ranglistát 45,74 mp-es idővel vezető futó szenzációs versenyzéssel Európa-bajnok lett. A huszonhat 400-as versenyző közül Deák Nagy Marcell az előfutamokból a legjobb idővel, 47,05 másodperces futással jutott a legjobb 16 közé. Következtek az elődöntők, ahol még jobbat futott és saját futamából a második helyen lépett tovább a döntőbe, 46,44 mp-es idővel. Itt csak a futamban is Deák Nagy elé kerülő orosz Nikita Uglov futott jobbat (46,36-os idővel előzte meg). A döntőben aztán visszavágott az orosznak Benkő Ákos tanítványa, és 45,42 mp eredménnyel, új országos csúccsal, vb és olimpiai „B” szinttel (a régi 45,43 mp volt) Deák Nagy Marcell Európa-bajnok lett. A kiemelkedő idővel győztes gödöllői atléta, tavalyi junior vb ezüstérme után biztosan nyerte meg a kontinensbajnokság aranyérmét.
*
A negyeddöntőig jutott, végül ötödik lett a többszörös magyar bajnok Benkó Réka a női kardozók egyéni versenyében a sheffieldi vívó Európa bajnokságon. A GEAC versenyzője 55 kardozó közül érte el a remek eredményt. Benkó Réka hat győzelemmel jutott túl a csoportkörön, majd a hiányos 64-es táblán nem lépett pástra, a kieséses szakaszt a 32 között kezdte meg. Ott egy lengyelt győzött le, a negyeddöntőbe
jutásért egy britet, végül a nyolc között kikapott az egyéniben 2009-ben Európa-bajnok, csapatban olimpiai, világbajnoki, illetve Eb-aranyérmes ukrán Olga Harlantól.