2024. április 19. , 15:52
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.05.19 15:02
Átadták a Norvég Alap támogatásával megújult Erzsébet-parkot
Nyomtatható verzió

Pontosan 110 esztendővel az eredeti átadás után, május 19-én adták át a Norvég Alap támogatásával felújított Erzsébet-parkot, Erzsébet királyné szobrot és barokk Kálváriát. Az ünnepség elején dr. Gémesi György polgármester és Polgár Tamás, a norvég nagykövetség tanácsosa nyitották ki a park kapuját, majd a vendégekkel együtt sétáltak végig a fősétányon, Erzsébet királyné egész alakos bronz szobrához. A megemlékezés zárásaként újraszentelték a Grassalkovichok által emeltetett barokk Kálváriát.



A Norvég Alap támogatásának az eredményeként Gödöllő egyik legszebb része újult meg, mondta köszöntőjében dr. Gémesi György az Erzsébet királyné szobornál megtartott ünnepségen. Beszédében röviden összefoglalta mindazokat a fejlesztéseket, amik a projekt keretén belül valósulnak meg.
A város 1.701.238 euró támogatást nyert el Gödöllő önkormányzata a „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” címmel benyújtott pályázatára az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében. A többfordulós pályázat sikerében jelentős szerep jutott a helyi civil aktivitásnak, eredetileg ugyanis a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület a néhány hete átadott Grassalkovich filagória felújítására keresett forrást, s ehhez kapcsolódott a többi projektelem: a most átadott Erzsébet-park, az Erzsébet királyné szobor és az Erzsébet-szikla környezetének, valamint a barokk Kálvária helyreállítása, az Alsópark rekonstrukciója és a Királyi Váró felújítása. Az Erzsébet-park emlékeinek megújítására 240.000 eurót fordítottak, amiből 204.000 euró volt a Norvég Alap támogatása.
A rendezvényen Szabó Margit, a Sisi Baráti Kör titkára emlékezett meg Erzsébet királynéról, és elevenítette fel a 110 esztendővel korábbi eseményeket. Mint mondta, a királyné életének egytizedét, talán legboldogabb éveit töltötte Gödöllőn. A szobor alkotójának, Róna Józsefnek visszaemlékezéséből, valamint korabeli újságokból idézte, hogyan fogadták az itt élők a tragédiát követően ide érkező Ferenc Józsefet, és, hogyan született meg a döntés a szobor felállításáról és a park létrehozásáról.
Ugyanezt a kort idézte meg Pécsi Ildikó, Kossuth –díjas színművész, Gödöllő díszpolgára is, aki Erdélyi Zoltán: Nem haltál meg című versét mondta el, amit a szobor leleplezésére írt az egykori költő.
A visszaemlékezéseket követően a résztvevők megkoszorúzták a királyné szobrát, elsőként Gémesi György és Polgár Tamás, majd a város képviseletében több intézmény és civil szervezet tisztelgett a királyné emléke előtt.
A park másik megújult ékessége a Grassalkovichok által építtetett Kálvária, amit szintén régi pompáját idéző új köntösben láthatnak az érdeklődők. Ennek történetébe Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója avatta be az érdeklődőket. 1775-ben avatták fel, s mivel az itteni terület sík, egy építményen áll. Alsó részében víztározót alakítottak ki, innen öntözték a kastélypark barokk kertjét. Az építmény terasz részén hat szobor, Krisztus mellett a két lator, valamint Mária, Mária Magdolna és Szent János apostol alakja látható. Az eredetileg festett szobrokat többször restaurálták, mára csak Mária és Szent János látható az eredeti állapotban. Bár a korábbi felújítások során ezeken is történtek változtatások, most mégis eredeti szépségükben láthatóak. A műhelymunkák során ugyanis Varga Zoltán Zsolt és Bíró János szobrászművészek megtalálták az eredeti festés nyomait, és a műemlékvédelmi szakemberek döntését követően mindkettőt ennek megfelelően állították helyre. Szakmai döntés eredményeként kapott – a régi fotók alapján – az eredeti alkotásnak megfelelő új fejet János apostol, akinek a legutóbbi, 1961-ben történt restaurálásakor egy stílusában különbözőt készítettek. Először látható eredeti színében az építményre felvezető lépcső korlátja is, amin a felújítás során szintén megtalálták az eredeti színeket.
Az ünnepség a Kálvária újraszentelésével ért véget. A szertartást Ullmann Péter perjel végezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Látogatottság: 3713
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése