2024. április 19. , 21:23
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.05.08 12:44
Felavatták a megújult Grassalkovich-filagóriát
Nyomtatható verzió

A Norvég Alap támogatásával újult meg az a közel 300 esztendős filagória, amit feltehetőleg Grassalkovich I. Antal építtetett.  A hazánkban egyedülálló építészeti emléket a felújítást követően a máriabesnyői bazilika oldalában, parkosított környezetben állították fel.  A vasárnapi ünnepélyes átadáson dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Turai János, a bazilika plébánosa mondott beszédet.  



Az építmény pontos kora nem ismert, arra a kőbe vésett dátumokból, és stílusából lehet következtetni.  Eredetileg az Antalhegyen állt, szemben a kastéllyal, s valószínűleg pihenőként, illetve a vadászatok alkalmával találkozási pontként szolgált – ismertette a filagória történetét Gémesi György.
A kapucinus atyák 1931-ben találtak rá igen rossz állapotban: a lépcsőfokok hiányosak voltak, a teteje szinte teljesen megsemmisült.  Miután megvásárolták, felújították, és a templom mögötti kertben állították fel, s főleg pihenőidejüket töltötték alatta.   A történelem viharai azonban közbeszóltak, s a filagória hosszú évtizedekre feledésbe merült, mindaddig, míg a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület egy régi fotónak köszönhetően megtalálta, és elhatározta, hogy megmenti a már rendkívül lepusztult különlegességet.  Az ehhez szükséges források keresése közben találtak rá a Norvég Alapra, amitől sikerült támogatást szerezniük, s aminek köszönhetően több jelentős természeti- és műemlék (az Erzsébet-park egy része, az Erzsébet királyné-szobor, az Erzsébet-szikla és a barokk Kálvária, a Királyi váró, az Alsópark egy része és a Világfa) felújítására sor kerülhetett. 
 A kegytemplomnak és környezetének több mint 200 esztendeje viselik gondját a kapucinusok, s jó látni, hogy ezt folytatja az utókor - mondta Turai János plébános, aki köszönetet mondott a polgármesternek és a város vezetésének a filagória felújításáért, és azért, hogy annak környezetében, a bazilika mellett szép parkosított pihenőt alakítottak ki.
Az ünnepségen Szűcs Józsefné, a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület elnöke, és Péterfi Csaba, az egyesület alelnöke vágta át az átadást jelképező nemzeti színű szalagot, majd Turai János megszentelte a felújított filagóriát és a pihenőkertet, ami – ahogyan fogalmazott  – a természet isteni harmóniáját tükrözi.

 

 



Látogatottság: 3302
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése