2024. április 20. , 11:51
Köszöntjük Tivadar nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2011.04.19 11:47
Megszépülnek értékeink - Építészeti és környezeti megújulás
Nyomtatható verzió

Megújulnak, megszépülnek értékeink, köszönhetően a Norvég Alap támogatásának. A múlt évben megkezdődött projekt munkálatai nagy erőkkel zajlanak, jelenleg az Alsóparkban, az Erzsébet-parkban, a vasútállomáson és Máriabesnyőn folyik a munka.

Jól haladnak a múlt héten megkezdett alsóparki munkák, amiknek eredményeként megújul a fősétány, hársfasort telepítenek, a vasútállomás felőli részen pedig kulturált,  úgynevezett várakozók parkját alakítanak ki, ami méltó a királyi váró megszépülő épületéhez. A múlt héten néhány nap alatt elvégezték a fősétány bontását, s a hét végére befejeződik az új szegély kialakítása, valamint az alap készítése is. Ezt kövezően a húsvéti ünnepek után megkezdődhet az aszfaltozás.  A tervek szerint halad a parkrendezés is. A szükséges fakivágásokkal már végeztek. A szakemberek nagy gondot fordítottak arra, hogy mindenhol csak a balesetveszélyes és kiszáradt fákat vágják ki. Szintén a végéhez közeledik az aljnövényzet ritkítása, aminek eredményeként a park sokkal szellősebb, átláthatóbb lett.
Ez különösen szembeszökő a Rákos-patak melletti területen, valamint a leendő várakozók parkjánál. Ez utóbbi részen jelenleg a földmunkák és az alépítmények kialakítása zajlik, a jövő héten pedig már helyére kerülhet a térkő burkolat, és megkezdődhet a gyepesítés. A növényzet mellett a bútorok is megújulnak: a várakozók parkjába, a sétány mellé és a park egyéb részeire közel ötven padot helyeznek ki, és több mint tíz hulladékgyűjtő edény is segíti majd, hogy rendezett, kulturált környezet legyen.
Jól haladnak a munkák az Erzsébet-parkban is. Itt a növényzet rendbetételét már elvégezték, a szükséges ritkítás csaknem kilencven százalékával elkészültek. A héten a fák koronametszésére kerül sor, s megkezdődik a felújítandó utak szegélyezése és a növények telepítése. A területre tizenháromezer új tövet ültetnek ki. Cserjékkel, évelőkkel, kúszónövényekkel, páfrányokkal és rózsákkal újítják meg a park növényállományát. Dolgoznak a Kálváriánál is, a műhelymunkák után rövidesen helyükre kerülhetnek a korábban a felújítás miatt elszállított szobrok.

Az elmúlt hetekben nagy erőkkel folyt a munka Máriabesnyőn is. A bazilika épülete mellett felállították a Grassalkovich-filagóriát, s megkezdődött környezetének a rendezése is. A csaknem 300 éves építményt Szomolányi Péter restaurálta. Első lépésként a talapzatot, majd a pilléreket állították helyre, a múlt héten pedig ezekre került fel az úgynevezett koszorú.  Az építményre rövidesen felkerül a tetőszerkezet is. Akár az építkezés, ez is több lépésben zajlik majd. A bazilika mellett már folyamatban van a területrendezés is, a filagória környezetét méltó módon alakítják ki, parkosítják. A korábban parkolónak használt terület új növények, padok kerülnek, valamint sétautat építenek ki.
 
A királyi váró épülete is egyre inkább elnyeri végleges formáját. Az épül főbejárati részét takaró túlburjánzott növényzetet eltávolították, így a felújítást követően szép rálátás nyílik majd. A tető fedését napokon belül megkezdik, s rövidesen helyükre kerülhetnek a nyílászárók is.
A munka kívül és belül is folyamatos. A belső térben már elkészült a padlóburkolat jelentős része, s napokon belül a falakra is felkerülhet a tapéta.
A munka finisét jelzi az is, hogy a múlt héten az önkormányzat, a  Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakemberei megtekintették a munkálatokat, és a múzeumi tér kialakításáról folytattak eszmecserét.
 
 



Látogatottság: 2156
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése