2024. március 28. , 21:17
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2018.08.20 20:07
Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllő új díszpolgára
Nyomtatható verzió

Hagyományosan idén is államalapító Szent István királyunk ünnepén, augusztus 20-án, ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adta át Gémesi György polgármester a Gödöllő város díszpolgára címet. Az Erzsébet Királyné Szálloda dísztermében megtartott rendezvényen Szekeres Erzsébet textilművész vehette át az elismerő címmel járó oklevelet és aranygyűrűt, amit több évtizedes gödöllői, hazai és európai művészeti pályafutásának, valamint kimagasló szakmai munkájának elismeréseként ítélt meg számára a képviselő-testület.




Szekeres Erzsébet Budapesten született, de igazi szülővárosának Gödöllőt tartja, ahol mai is él és alkot. Hitvallása az ember, az élet szeretete, mely nem csupán alkotásaiban fejeződik ki. A művészi érték közvetítésén túl feladatának tekinti azt is, hogy mélyen, sokrétűen őrizze korának eseményeit, benső képességeivel áthatóan örökítse meg történelmünket. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem) agrármérnökként végzett, de egyetemi tanulmányai előtt csecsemőgondozóként dolgozott az egykori gödöllői szülőotthonban. Művésszé a munkája mellett, önerőből képezte magát. 1969-ben a Galga menti Fesztivál egyik rendezőjeként megbízták a gödöllői járás népművészeti anyagának – textília, hímzés, viselet – összegyűjtésével. E munka során érintette meg és vonta bűvkörébe a népművészet. Művészete szűkebb hazája, a Galga mente népművészeti hagyományaiból táplálkozik.

Alkotásait számtalan önálló és csoportos kiállításon ismerhette meg nagyközönség, de több bélyeg és mesekönyv illusztráció is fűződik a nevéhez. Műveivel sok intézményben találkozhatunk, a kalocsai érseki palotában látható Árpád-házi szenteket bemutató sorozatát eddig több mint ötvenezren tekintették meg.

Tevékenységét több díjjal is elismerték, többek között 2004-ben megkapta a Gödöllő Városáért Díjat, 2017-ben a Magyar Örökség Díjat, és a Pro Cultura Christiana Díjat, idén februárban pedig róla nevezték el a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar I. emeleti előadótermét.

A díszpolgári címet igazoló oklevél átvételét követően Szekeres Erzsébet úgy fogalmazott: Örül, hogy Gödöllő lakója lehet, s igyekszik minél többet adni azoknak, akik megtekintik a kiállításait. Beszédében felidézte pályafutásának főbb állomásait, így többek között azt az 1971-es kiállítást, amelyen első alkalommal két alkotásával mutatkozott be. Mint mondta, sokaknak tartozik hálával és köszönettel, s legnagyobb példaképének az édesanyját tekinti, „aki kétkezi földműves ember volt, de előtte lehetetlen nem volt.” A díj átadását követően ünnepi műsor köszöntötte a kitüntetettet, melyben Albert Anna és Czelleng Réka magyar népdalokat énekelt.

*

Az eseményen vette át dr. Bhuyan Shafiqul Islam háziorvos a több évtizedes, lelkiismeretes, magas szakmai színvonalú tevékenységéért számára korábban odaítélt Gödöllő Egészségügyéért díjat.












Látogatottság: 1172
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése