2024. március 28. , 16:32
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2018.01.27 10:05
Menekültügy: Tízmilliárdok és a valóság
Nyomtatható verzió

Január 25-én ismét landolt a képviselő-testület asztalán egy migránsozó beadvány, amely immár „Sorosozott” is. Simon Gellért és Molnár Árpád fideszes képviselők önálló indítványát 2 igen, 5 nem szavazattal és 4 tartózkodással elutasították a döntéshozók.



„A Soros-terv, illetve a Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott bevándorlásszervező irodák Gödöllőn való működésüknek elutasítása” című előterjesztéssel kapcsolatos negyven perces vita első pillanataiban kiderült, hogy az indítványt benyújtó képviselők nem tudnak olyan gödöllői szervezetről, amely a címben meghatározott tevékenységet folytatna és arról sem, hogy a kormány által tavaly befogadott 1300 menekültből egyet is Gödöllőn helyeztek volna el. Gémesi György polgármester ugyanis ezt kérdezte tőlük és azt is, hogy szívesen látta volna az előterjesztéshez mellékelt, úgynevezett  Soros tervet.
Simon Gellért szerint a Soros tervet a nemzeti konzultáció során mindenki megkapta. Indítványuknak pedig az a célja, hogy ne is találkozzanak bevándorlásszervező irodákkal Gödöllőn.
Előterjesztésükben többek között az szerepel, hogy „Magyarországon 2017 év végén programot indított a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány a dél-dunántúli és az észak-alföldi régióban, ahol saját nyilatkozatuk szerint több százezer dollárt fognak szétosztani különböző szervezeteknek. (…) Látható, hogy Brüsszel a Soros-hálózat aktív. Újra és újra világossá kell tennünk, hogy nem kérünk a bevándorlásból, hazánkat nem kívánjuk bevándorlóországgá változtatni.
Szóvá téve, hogy Gémesi György nem ment el a Szita Károly kaposvári polgármester által a bevándorlásszervező irodákkal szemben szervezett konferenciára, azt írták, ezen „nem csodálkozunk, hiszen a bevándorláspárti LMP képviselőjelöltje.”
A polgármester elmondta, az előterjesztéssel szinte egy időben kiderült, hogy a magyar kormány az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalon keresztül tavaly 1300 menekültet fogadott be. Kocsis Máté, a Fidesz egyik szóvivője arról nyilatkozott, hogy  Budapesten 50 menekültet helyeztek el. Mit szólnak ahhoz a képviselők, kérdezte, hogy a menekültekkel kapcsolatos költségek 75 százalékát  az Európai Unió, 25 százalékát pedig a magyar állam fizeti? Az Európai Parlamentben egy nappal korábban Deutsch Tamás és a többi fideszes európai uniós parlamenti képviselő megszavazták, hogy a migránsokat segítő civil szervezetekkel együtt kell munkálkodni a menekültek érdekében. Most akkor kinek higgyen? A gödöllői vagy a brüsszeli fideszes képviselőiknek?
A kormány migrációt elutasító kampánya 39 milliárd forintba került, folytatta Gémesi György és a végére kiderült, nem mondtak igazat azok, akik azt állították, hogy Magyarországra egyetlen egy menekült sem jön be.
Hozzátette: a belügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szóban forgó családokat nyílt területen helyezték el, s a jogszabályok szerint kapnak anyagi támogatást. Egy részük segélyből él, a másik közfoglalkoztatott, s vannak, akik diplomásként helyezkedtek el. Pintér Sándor azt is mondta, nem hiszi azt, hogy Soros György ez idáig bárkinek is mondta volna, hogy ilyen szervezésben részt vesz. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint, ha Soros György ilyen tevékenységet végezne és kiderülne róla, hogy ilyen tevékenységet végez, akkor a magyar jogszabályok rá ugyanúgy vonatkoznak, s annak alapján fognak eljárni. Az újságírói kérdésre, hogy tehát Soros György nem végez ilyen tevékenységet, az volt a válasz, hogy az emberek jogkövető magatartásából indulnak ki a hatóságok. Navracsics Tibor, a kormány által jelölt európai uniós biztos egyértelműen kijelentette, hogy nincs Soros terv és nem foglalkozik a bizottság ilyen tervekkel.
Sem én, sem az LMP nem mondtuk, hogy támogatjuk a bevándorlást. Képviselő-testületünk határozata is ezzel ellentétes, hangsúlyozta a város vezetője. Magyarországra két ponton érkezhetnek bevándorlók – ezt a belügyminiszter világosan megmondta  és ezen a két ponton az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal adja meg a jogosítványokat és meg is adta 2017-ben 1300 embernek.
Nagyon kérem önt, szólt Simon Gellérthez, hogy hagyjon fel ezzel a politikai provokációval. Gödöllő város önkormányzata önkormányzati ügyekkel foglalkozik. Ön az önkormányzat képviselője, s ennek a városnak tett le esküt. Sem az önkormányzatok, sem civil szervezetek nem adhatnak engedélyt betelepítésre vagy szervezésre, nincs ilyen hatáskörük, egyedül az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal az illetékes. Ha ez a hivatal engedélyt ad, akkor az érintettekről a magyar állam a jogszabályoknak megfelelően gondoskodik.
Gémesi György arról is szólt, hogy egyszer már hazudtak Gödöllőn, amikor egy fideszes fórumon (2016. szeptember 20-án) azt állította Vécsey László országgyűlési képviselő, hogy a polgármester 1500 migránst telepíthet Gödöllőre. Beszórták az egész környéket, az összes polgármestert értesítették, hogy félelemben és rettegésben van a város, mert Gémesi Györgynek ilyen szándékai vannak. Soha nem kértek bocsánatot érte. Hol van az 1500 migráns? 
Simon Gellért azt válaszolta, hogy a kormány nem illegális bevándorlókat, hanem oltalmazott személyeket engedett be; brüsszeli képviselőik a nők elleni erőszakot elítélő és a női esélyegyenlőséget támogató parlamenti jelentést szavazták meg. Tagadta, hogy azt mondták volna, Gémesi 1500 migránst akar betelepíteni.
Nem mondott igazat a képviselő úr, reagált a polgármester, hiszen az említett gödöllői fórumon kimondták: 1500 embert telepíthet be Gödöllőre Gémesi. Erről hangfelvétel van.
Amikor Gémesi György azt kérdezte, hány embert helyeztek el Gödöllőn a tavaly beengedett 1300-ból, Simon Gellért azt felelte, nincs információja arról, hogy a városban tartózkodnának oltalmazott státuszban menekültek.
A polgármester arra is rákérdezett, hogy mi a véleménye a fideszes képviselőknek a kötvényért állampolgárságot programról, aminek során 20 ezer külföldi lett magyar állampolgár.
A kötvényért állampolgárságot programot Simon Gellért olyan programnak nevezte, amire az akkori gazdasági körülmények között szüksége volt az országnak. Ez szerinte mára egy politikai gumicsont lett.
Kovács Barnabás (MSZP) hozzászólásában elmondta, amikor a Borsodi Bányászban bokszolt, mindkét sarokban  volt egy ellenfél. Most az egyik sarokban iszonyatos erővel áll a kormány, a másik tök üres. Azzal egyetértett, hogy a kötvényprogram lerágott csont, de érdekelné, kik voltak azok, akik levágták a csontról a húst.
A szavazás előtt Gémesi György megerősítette, ahogy eddig sem, úgy ezután sem kíván menekülteket betelepíteni és ezzel a kérdéssel foglalkozni.


Látogatottság: 968
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése