2024. március 29. , 01:09
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.08.20 22:19
Ünnepség az Alsóparkban, a Világfánál
Nyomtatható verzió

Augusztus 20-án este kenyérszenteléssel, ünnepi műsorral és tűzijátékkal tisztelgett államalapító Szent István királyunk előtt Gödöllő városa.




Az Alsóparkban, a Világfánál zajló ünnepi program a Gödöllői Városi Fúvószenekar zenéjével kezdődött, Ella Attila vezényletével, majd Benedek Krisztina előadásában a „Ó Szent István, dícsértessél!“ c. középkori moldvai csángó eredetű népdalt hallhatták az egybegyűltek, míg a 802. számú Szent Korona Cserkészcsapat tagjai a Himnusz hangjai alatt húzták fel a nemzeti lobogót.
Ezt követően került sor a kenyérszentelésre és megáldására Albert Gábor evangélikus lelkész, Sivadó János görög katolikus parókus atya és Balogh Tamás, a Református Egyházközség lelkipásztora közreműködésével. A kenyeret a szertartást követően Gémesi György vágta fel.
Az idei ünnepi műsort a Gödöllő Táncegyüttes és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes adta, akik a „Kenyérünnep“ c. produkciót mutatták be (koreográfusok: Tóth Judit és Moussa Ahmed).
Az eseményt tűzijáték, majd Darányi László tárogatózenéje zárta le.

Azaugusztus 20-ai rendezvényen Gémesi György, Gödöllő város polgármestere mondott ünnepi beszédet:

Jó estét kívánok tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Köszöntöm Önöket Szent István ünnepe alkalmából. Köszönöm, hogy a bizonytalan idő ellenére eljöttek, hogy együtt ünnepeljünk. Ezen a napon szerte az országban a hivatalos ünnep mellett látványos programokkal töltik meg a napot, amin jó idő esetén több millióan vesznek részt, miközben mintha háttérbe szorulna az ünnep lényege. Jön egy kis eső, rossz idő és már is alábbhagy a lelkesedés. Pedig a több mint ezeréves Magyarország születésnapját ünnepeljük, aminek alapjait a magyar államiság megteremtésével Szent István királyunk tette le. Igaz, néha könyörtelen szigorral, de igazságosan és következetesen, ragaszkodva a keresztény értékekhez. Közel negyven éves uralkodása alatt Magyarországot mai szóval élve versenyképes, megkerülhetetlen, európai országgá építette.
Országépítő stratégiája nem az újabb és újabb ellenségekről vagy ellenségképről, elszigetelődésről, kirekesztésről vagy akár a gyűlöletről, hanem a belső és külső szövetségek megkötéséről, világos és tiszta egyértelmű erkölcsi alapokon való együttműködésről, partnerségről, hitről, bölcsességről, irgalmasságról, tisztességről, becsületről, türelemről, tiszteletről, kegyességről és alázatról szólt, amiről világosan, nagy szeretettel és féltő atyaisággal írt fiának Imre hercegnek címzett intelmeiben. "Minthogy a királyi méltóság rangját csakis a hívők és a katolikus hitet vallók nyerhetik el, ezért parancsainkban a szent hitet tesszük első helyre. Az egy nyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. A királyi tanácsot ostoba, pöffeszkedő és középszerű emberekből összeállítani mit sem ér. Ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Légy türelmes mindenekhez, nem csak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Mindez alkotja a királyi koronát, nélkülük sem itt nem tud senki uralkodni, sem az örök uradalomba bejutni. Ámen"
Szent Istvánt ezeken az alapokon nyugvó stratégiája tette hiteles, elfogadott, megkerülhetetlen, modern európai politikussá.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Újra és újra ki kell mondani, hogy nincs más út. Csak ilyen alapokra helyezett országépítő stratégia lehet időtálló és versenyképes. Csak ilyen alapokra helyezett országépítő stratégia biztosíthatja nemzetünk számára a hosszú távú fennmaradást itt a Kárpát-medencében, Európában és a világban.
Csak ilyen alapokra helyezett országépítő stratégia adhat biztos és kiszámítható jövőképet azok számára, akik Magyarországot hazájuknak tekintik.
Csak ilyen alapokra helyezett országépítő stratégiával lehet mindannyiunk számára hatékonyan megszervezni egy ország életét, úgy, hogy az mindenki számára biztosítani tudja az elvárható biztonságot.
Lehetnek látványos beruházások, fejlesztések, építkezések, azok csak sokak számára elérhetetlen, esetenként üresen tátongó fenntarthatatlan épületek, létesítmények beruházások maradnak miközben nem csökken a népességfogyás és növekszik az elvándorlás. Összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy a ma érettségizettek közel nyolcvan százaléka külföldön szeretne boldogulni.
Feltette-e már őszintén nekik valaki a kérdést, hogy MIÉRT?
Megvizsgálta-e már komolyan valaki, hogy mit kellene tenni azért, hogy ne így legyen?
Elgondolkodott-e már valóban valaki azon, hogy hova vezet ez és mi lesz ennek a következménye?
A kérdésekre a választ ma nem nekem kell megadni, de abban biztos vagyok, hogy ha az ország működéséért felelősök teljesen figyelmen kívül hagyják a szentistváni alapokat, értékeket, ha csak nosztalgia és kommunikáció szintjén használják azokat, akkor nem fogják megtalálni a fenti egyre súlyosbodó helyzetre a valós megoldásokat.
És mit tehetünk mi itt Gödöllőn, gödöllőiek? Tudunk-e válaszokat és megoldásokat adni az égető problémákra?
Tudunk-e mi itt országot építeni?
Nyilván egy egész országot nem, de egy olyan települést, várost ami meg tudja mutatni, hogy másként is lehet, azt igen. Néhány magyar településhez hasonlóan szigetként, de nem elszigetelődve.
Ellenszélben, de a saját erőnkből.
Sok vitával, küszködve, kínlódva, de soha nem gyűlölködve.
Sokszínűen, szabadon gondolkodva, de mindig együtt ünnepelve.
Ha nem is hibátlanul, de együttműködésre mindig nyitottan, következetesen, a valódi keresztény értékekhez ragaszkodva, tisztességesen, becsületesen, tisztelettel, türelemmel és alázattal.
Mi itt leraktuk az alapokat, és ha sokszor kínnal és keservesen, magunkra hagyva, de építjük fenntarthatóan a szűkebb hazánkat helyi hazafiként, lokálpatriótaként építünk lokálpatrióta közösséget. Közösséget, mely értéket teremt, alkot, gondoz és közvetít.
Közösséget, ahova lehet és jó tartozni, ahol mindig megtaláljuk a közös pontokat.
Közösséget, ahol mindig vannak közös célok, amit együtt tűzünk ki és valósítunk meg és amiért érdemes áldozni. Közösséget, ami nem felejti a múltját, de mindig előretekint.
Előretekintünk a fejlesztésekben is, amit a közösség által megfogalmazott célok érdekében, mindig a megvalósíthatóság keretein belül és fenntarthatóan valósítunk meg.
A fejlesztések során nem kihasználatlan épületek és létesítmények készültek és készülnek, hanem a közösség által programokkal és élettel megtöltve adnak örömöt mindnyájunknak.
Köszönöm azon sokak áldozatos munkáját, akik aktív és elkötelezett részesei ennek a fejlődésnek.
Sokan voltak és vannak ők, névvel és névtelenül akik, magas szakmai színvonalon, minőséget elsődlegesnek tartva elkötelezetten dolgoznak a városért.
Mindig gondolok rájuk, amikor neves vendégek járnak Gödöllőn és azt mondják, hogy "Gödöllő tiszta, szép és dinamikusan fejlődő város".
Fantasztikus érzés, amikor év végén a "Jó tanuló, jó sportoló" díjak átadásánál nem férünk be a kibővített színházterembe.
Büszke vagyok a fiatalok fantasztikus eredményeire, köszönöm a felkészítők és a szülők áldozatos munkáját. De büszkék lehetünk a kulturális műhelyek gazdag programjaira, országos és nemzetközi elismertségükre is.
Ma közülük két nagyszerű, nemzetközi szinten is elismert csoportot, a Gödöllői Fúvószenekart és a Gödöllő Táncegyüttest hallhatják és látják.
Higgyék el, hogy ebben a feszültségekkel, ellentmondásokkal és egyre több agresszivitással tele világban a kultúra az egyik közös pont, ami összeköt bennünket.
Gödöllő kulturális öröksége, a hagyományaink és kulturális műhelyeink magas színvonalú, minőségi teljesítménye képezte az alapját annak, hogy megpályázzuk 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet.
Büszkék lehetünk arra is, hogy Gödöllő nemcsak sportszerető, de sportoló város is. Egyre több fiatal kapcsolódik be a sportegyesületekben biztosított magas színvonalú sportolási lehetőségekbe és ér el országos, esetenként nemzetközi eredményt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Büszke vagyok és köszönöm azok munkáját és teljesítményét is, akik egy város működésének részeseként teszik hozzá ahhoz minden nap a szakértelmüket, munkájukat, aminek eredményeként is Gödöllő egy élhető, békés, mégis dinamikusan, de átgondoltan fejlődő, fiatalos város.
Így is lehet!!!
Gödöllő és vele együtt sok település bizonyítja, hogy az országépítés bástyái helyben vannak. Ezek a helyi erők lehetnek egy ország újjáépítés pillérei.
A szentistváni alapokon a közösségből annak építésében elkötelezett megújuló erővel.


















































Látogatottság: 878
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése