2024. április 17. , 01:08
Köszöntjük Rudolf nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2017.01.31 12:49
Önkormányzatok kizárva
Nyomtatható verzió

Mint sok településen, úgy Gödöllőn is égető társadalompolitikai problémává vált az egészségügyi ellátás romló helyzete. Az orvoshiány és a finanszírozás hiánya „kéz a kézben jár”. Ez derült ki a képviselő-testület rendkívüli napirendi pontját tárgyalva. Nagy Árpád igazgató a Tormay Károly Egészségügyi Központ szakorvosi ellátottságáról készített tájékoztatót.

A betegellátás helyzetét alapvetően befolyásolja az orvosok magas átlagéletkora. Az orvoshiány miatt több szakrendelésen kénytelenek szüneteltetni a betegellátást vagy a leszerződöttnél kevesebb óraszámban fogadják a hozzájuk forduló betegeket. Az orvostechnikai berendezések hiánya vagy elavultsága több területen lassítja vagy bizonytalanná teszi az ellátást.
A képviselő-testület a rendelőintézet emberi erőforrásairól egy pillanatfelvételt kapott, állapította meg szóbeli kiegészítésében az igazgató. Számolni kell azonban a gyakorlatban azzal, hogy az orvosok egy része a magas életkor vagy betegségek miatt nem tudja hosszú ideig folytatni gyógyító munkáját, a női orvosok közül pedig többen élhetnek majd a 40 év szolgálati viszony elérése miatti nyugdíjba vonulás lehetőségével. Bár a Tormayra még nem jellemző, de az asszisztensi és szakdolgozói állományban is jelentkezhet létszámhiány.
Nagy Árpád leszögezte: az egészségügyi központ alapvető működése megoldott, stabil gazdasági és szakmai lábakon áll, a hiányzó szakmákban a rendeléseket az ÁNTSZ társintézményekben biztosítja. Nem kell tehát attól félni, hogy bezárnák a rendelőt, mint azt a városban híresztelik. Szó sincs erről.
Az igazgató kifejtette, úgy érzi, Gödöllőn egy hisztériakampány is folyik.
– A Facebookon és itt-ott olyan hírek keringenek, amiknek az égvilágon semmi alapjuk nincs! Vélhetően vannak olyan városlakók, akiknek az a jó, hogy ha minél nagyobb a káosz. Három olyan név van, akik folyamatosan jelentetnek meg az intézetről a Facebookon olyan híreket, amiknek messze nincs valós alapja, vagy pedig van valamilyen alapja, csak épp nem úgy és olyan módon, mint tálalják. Szomorú, hogy az egyik egy háziorvos lánya, akinek van lehetősége arra, de bárkinek lehetősége van arra, hogy eljöjjön hozzánk, megkérdezze azt, hogy valóban így van-e ez, valóban a történet hogy néz ki, és az egyértelműen kapott ismeretek alapján utána eldönti, hogy vagy nyilvánít véleményt vagy nem nyilvánít véleményt.
Sajátos gellert kapott Simon Péter Gellért fideszes képviselő következő kérdése: 2016-ban volt-e olyan, az egészségügyi kormányzat által kiírt pályázat, amin nem vett részt a Tormay Károly Egészségügyi Központ? A kérdés helyén való egy képviselőtől, csakhogy Simon Péter Gellért ebben a szituációban több ennél – ő a képviselő-testület egészségügyi bizottságának elnöke!
Nagy Árpád válaszában elmondta, hogy az alpolgármesterrel együtt egy radiológiai fejlesztési pályázat elkészítésére vállalkoztak volna, de a kiírás elolvasásakor kiderült, hogy azon állami, egyházi és alapítványi fenntartású intézmények vehettek részt, de nem pályázhattak önkormányzati intézmények.
„Örülök”, hogy egészségügyi bizottságunk elnöke most tájékozódott először arról, hogy pályázott-e a Tormay Károly Egészségügyi Központ, ütötte le a magas labdát a polgármester. Hát ezt korábban kellett volna megkérdeznie! Vajon nem jutott az eszébe, hogy ha látta a pályázatot, hát adjuk be? Ami pedig a pályázati feltételeket illeti, jó lett volna, ha a pártján keresztül eléri, önkormányzatok is pályázhassanak a lakosság ellátása érdekében, ne csak az állam, az egyházak és az alapítványok.
A polgármester azt is megkérdezte, hogy az egészségügyi bizottság elnöke hányszor járt a Tormayban. Ő ugyanis rendszeresen felkeresi az intézményt, tárgyal és igyekszik segíteni a gyógyító munka feltételein. Simon Péter Gellért, az egészségügyi bizottság elnöke erre a kérdésre azonban nem válaszolt.
A pályázatokkal kapcsolatban még az is elhangzott, hogy a rendelőintézet energiatakarékos felújítására az önkormányzat pályázott – de nem nyert.
Nagy Árpád tájékoztatójából megtudtuk, hogy a központ átlagosan 85 ezer járóbeteg és 140 ezer gondozott ellátásáért felel. Munkájukat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által diktált teljesítmény volumenkorlát határozza meg. Ez megszabja azt, hogy hány vizsgálatot, beavatkozást finanszíroz az állam. Nos, ez messze elmarad a valóságban jelentkező igényektől. Összegezve: tavaly 52 millió forint értékű elvégzett munkát nem fizetett ki az OEP a Tormaynak.
Nagy Árpád elmondta, ha minden engedélyezett óraszámot működtetni tudnának és az összes beteget elláthatnák, fél év alatt tökre mennének. Az igazgató arról is szólt, hogy miközben a Tormay reumatológiáján egy 20 perces vizsgálatért 1800 forintot fizet az OEP, egy közeli egészségházban magánrendelésen az első vizsgálat díja 12.000 Ft, a másodiké 8000. El lehet képzelni, hogy a két intézmény menedzsmentje milyen eltérő feltételeket tud nyújtani az orvosoknak és a betegeknek.
Gémesi György elmondta, hogy az önkormányzati feladatok ellátása a háziorvosok, fogorvosok és gyermekorvosok, valamint a védőnők tekintetében megoldott és az ügyeleti rendszer is jól működik. A képviselő-testület az április 27-ei ülésén fogja tárgyalni, milyen lenne az ideális helyzet a szakorvosi ellátásban, mit kell és mit képes ennek eléréséhez az önkormányzat cselekedni.
Nagy Árpád megállapítása szerint a kedvező változások bekövetkezéséig csak azt tudják tenni, hogy tovább „vadásszák a szakorvosokat”, megpróbálják maradásra bírni az elmenni készülőket és a helyzetről igyekeznek folyamatosan tájékoztatni a lakosságot.


Látogatottság: 1121
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése