2024. április 16. , 20:28
Köszöntjük Csongor nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.11.24 17:51
Az egyetem tiszteletbeli doktora lett a FAO főigazgatója
Nyomtatható verzió

A Szent István Egyetem Doctor Honoris Causa, tiszteletbeli doktori címet adományozott José Graziano da Silvának, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete főigazgatójának november 24-én Gödöllőn. A díszdoktorrá avató ünnepségen beszédet mondott Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.



Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora az ünnepségen kiemelte, hogy José Graziano da Silva a több mint 30 éves, az agrár- és vidékfejlesztésért, az élelmiszerbiztonságért és az éhínség világviszonylatban történő megszüntetéséért végzett kiemelkedő nemzetközi tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a díszdoktori címet. A Doctor Honoris Causa cím odaítélésének indokai között szerepelt, miszerint José Graziano da Silva főigazgatóként azon dolgozik, hogy a FAO egy „két lábbal a földön álló”, tudásalapú, decentralizált szervezet legyen.
A világszervezet első számú vezetője két stratégiai célt tűzött ki, az éhínség megszüntetését és egy fenntartható világ biztosítását. Ehhez a FAO olyan világszínvonalú know-how-val rendelkezik, amellyel az élelmiszerbiztonság, a fenntartható fejlődés, a vidéki szegénység megszüntetése, a FAO globális munkája és szolgáltatásai megfelelő minőségben biztosíthatók. José Graziano da Silva nemzetközi szervezetekben betöltött pozíciója révén is aktív élharcosa a biztonságos élelmiszerek termelésének.
„Büszkék vagyunk arra, hogy az idei tanévben közel 30 FAO ösztöndíjas mesterszakos hallgató tanul az egyetemünkön, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon Vidékfejlesztési agrármérnök, a Kertészettudományi Karon Növényorvos és Kertészmérnök, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karon Agrármérnöki és Mezőgazdasági biotechnológus szakon. Az ösztöndíj lehetőséget teremt a tehetséges fiataloknak, hogy az intézményünkben megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat a diploma után, visszatérve a hazájukba, minél hatékonyabban tudják hasznosítani” – fejezte be a rektor.
Tóth Katalin helyettes államtitkár ünnepi beszédében méltatta José Graziano da Silva szakmai életpályáját. „A díszdoktori címet olyan személyek nyerhetik el, akik komoly hatást gyakoroltak a különböző tudományágak és a hozzájuk tartozó technológiák fejlődésére. A FAO két korábbi főigazgatója, Edouard V. Sanouma és utódja, Dr. Jacques Diouf is megkapták már ezt a rangos kitüntetést” – mondta beszédében Tóth Katalin, az FM nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, majd hozzátette: „José Graziano da Silva Főigazgató Úr egész életében a mezőgazdaság területén tevékenykedett, először a brazil kormány tagjaként, később pedig mint az FAO főigazgatója.”
José Graziano da Silva főigazgató megtiszteltetésnek tekinti, hogy Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, amely nagy hangsúlyt fektet a komplex elméleti és gyakorlati oktatásra az agrárium, a vidékfejlesztés és az élelmiszerbiztonság területén, díszdoktori címmel tüntette ki.

„Az egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán számos neves és komoly tudással bíró professzor tanít. Megtiszteltetés számomra velük egy csoportba tartozni” – hangsúlyozta a FAO főigazgató.
Graziano úr három nagy feladatot emelt ki, melyek a mezőgazdaság és élelmezés terén megoldásra várnak. Elsőként a családi gazdálkodókat említette, akik bár „döntő fontosságúak az élelmezésbiztonság szempontjából”, mégis a legerősebben érintettek az éghajlatváltozás negatív hatásai által. Két további fontos terület, ahol változást kell elérnünk, a fenntartható mezőgazdaság és a biogazdálkodás.
Zárásként a FAO főigazgató kijelentette, „a fenntartható és éhezésmentes világ álomképe igenis megvalósítható, ha mind teszünk érte”. Kitért az egyetemeknek kiemelt szerepére ebben, akik „képesek a problémákat felismerni – és egyben megoldást is találni rájuk”.
„Mind ugyanabban a hajóban ülünk, de közös erővel képesek lehetünk változtatni a dolgokon” – fejezte be beszédét José Graziano da Silva.
Az ünnepséget követően José Graziano da Silva főigazgató és Tóth Katalin helyettes államtitkár találkozott a SZIE-n tanuló FAO ösztöndíjas hallgatókkal, akikkel az agrár- és vidékfejlesztési képzésekben rejlő lehetőségekről, a gyakorlati-szakmai tapasztalatokról cseréltek eszmét, valamint arról, hogy a hallgatók hogyan kívánják hasznosítani elméleti tudásukat az agrárium és élelmezésügy területén a diplomájuk megszerzése után.
*
José Graziano da Silva 2012. január 1-től tölti be a FAO főigazgatói posztját. Első sikeres ciklusa után, 2015-ben újraválasztották, mandátuma 2019. július 31-ig tart. Kinevezése óta számos reform fűződik a nevéhez. Újragondolta a világszervezet tevékenységét és az intézményi kapacitások kihasználását, megerősítette az együttműködést a civil társadalmi szervezetekkel, valamint a magán- és az akadémiai szektorral. Erőfeszítései eredményeként a rendelkezésre álló támogatások a szervezet és partnerei szempontjából a legjobb hatékonysággal lettek felhasználva.
forrás: szie.hu



Látogatottság: 1096
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése