2024. április 25. , 18:31
Köszöntjük Márk nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.10.19 13:36
Gödöllő, az ökováros nemzetközi környezetvédelmi tábornak adott otthont
Nyomtatható verzió

“Upcycle the World!” - Öt ország harmincöt résztvevője nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy élménypedagógián keresztül hasznosítsa újra az egész világot egy projekt keretében, melyet a nyár utolsó heteiben rendezett meg egy lelkes fiatalokból álló csapata Gödöllőn.


A Magonc Alapítvány szervezésében az Erasmus+ program keretében Európai Uniós támogatással megvalósult “ Upcycle the World!” projekt módszertana az élményeken és tapasztalatokon alapuló tanulás volt, fő témái közé pedig globális környezeti és társadalmi kérdések, illetve az ezekre adható válaszok és megoldási lehetőségek tartoztak.
A projekt keretében s szervezők egy tíz napos, angol nyelvű tábort hívtak életre, melynek fő témái a fenntartható fejlődés, a terek és anyagok értéknövelő újrahasznosítása (upcycling), valamint a környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokra adható közösségi megoldások voltak.
A programok során – tapasztalatok megosztásán, interaktív tevékenységeken, gyakorlatokon és játékokon keresztül – sikeres és fenntartható kezdeményezésekre, start-upokra, civil szervezetekre, valamint a fiatalok tudatosságára és aktív állampolgárságára fókuszáltak öt európai ország – Bulgária, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Románia – képviselőinek bevonásával.
A kezdeti időszak jégtörő és bemelegítő játékai után a résztvevők kiscsoportokban egy menetleveles játék keretében keresték fel a tábornak otthont adó Gödöllő látványosságait – a Gödöllői Királyi Kastélyt, az Erzsébet Parkot és a Főteret – különböző feladatokon keresztül ismerkedtek meg egymással és a várossal. Ezeken a játékokon keresztül nem csak a környéket ismerhették meg, hanem az angol nyelvtudásukat és a kultúrák közötti kommunikációt is fejlesztették a résztvevők.
A projekt szakmai céljait a három napos forgószínpad szolgálta leginkább, aminek keretében a résztvevők három tematikus napon vehettek részt vegyes nemzetiségű csoportokban, amiből kettőnek Gödöllő adott otthont.
A forgószínpad második állomása ugyanis a “Biológiai sokszínűség, fenntartható mezőgazdaság” címet viselte és a Babati biokert mindennapjaiba kalauzolta el a fiatalokat. Míg a nap első felében játékos feladatokon keresztül ismerhették meg a fenntartható mezőgazdaság fogalmát, addig a délután maguk is önkéntes munkát vállaltak a szezonális zöldséget szedésében, kerti munkákban.
A szakmai forgószínpadot a “Víz, mint minden élet alapja” program zárta, ami Gödöllő vizes élőhelyeire, a Papp Miska forráshoz és a Babati tavakhoz kapcsolódva a víz körforgását és az élővilágot hivatott bemutatni. Az előzőekhez hasonlóan itt is interaktív, élménypedagógiai módszereken keresztül ismerkedhettek a résztvevők a területtel: saját „élőhelyképet” készítettek, becsukott szemmel ismerkedtek a fákkal és megkóstolhatták a friss forrásvizet is.
A sok szakmai program mellett természetesen jutott idő kirándulásra és utazásra is, a fiatalok az utolsó két napot a Balaton-felvidék természeti és kulturális értékeinek felfedezésével töltötték, az utolsó napon pedig a projekt játékos kiértékelése mellett jutott idő búcsúzkodásra is.









Látogatottság: 939
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése