2024. március 29. , 16:02
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.04.24 14:45
Nagyon intelligens önjáró gokart épült Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Kiélezett küzdelemmel zárult a három éve életre hívott Go-Kart, Go-Bosch! verseny, ahol nyolc felsőoktatási intézmény tíz csapata csúcstechnológiás alkatrészek és innovatív technológiák felhasználásával intelligens gokartokat épített. Az intelligens gokart kategóriában a gödöllői egyetem Gépészmérnöki Karának senior SZIe-Kart csapata a III. helyet hozta el a szombati budapesti döntőből.




A feladat bonyolult volt: a hazai műszaki felsőoktatás legtehetségesebb diákjai a Boschtól kapott vadonatúj gokartokat szerelték fel a jövő technikáival, szenzorokkal, kamerákkal és radarokkal. A fiatalok önjáró, azaz önmagukat vezetni képes járműveket alkottak, ráadásul fúrógépből kellett önindítót, fűnyíróból pedig hibridhajtást készíteniük. A beépített alkatrészek és hétköznapi szerszámok mind a Bosch fejlesztései, amelyeket a csapatok kreatívan használtak fel. Nem kis nyereményekért folyt a küzdelem, a junior és senior csapatok esetében is 3-3 díjkategória került meghirdetésre. Komoly és szigorú szakmai zsűri értékelte a masinákat és azokat a műszaki megoldás alapján pontozta. Ez alapján Hatékony gokart, Intelligens gokart és Önjáró gokart kategóriákban díjaztak. Mindhárom kategóriára szabadon lehetett nevezni, így egy csapat akár mindháromban is indulhatott.
A Szent István Egyetem gödöllői Gépészmérnöki Kara két formációt is indított az önjáró gokartok 3 éves megmérettetésére. Míg a SZIe-Kart csapata már három éve résztvevője a diadalnak, addig a junior G.B.G. Team tavaly kapcsolódott be a versenybe. Mindkét csapat derekasan állta a felkészülés nehéz hónapjait. Mindkét gárdát összekovácsolta az elmúlt időszak és ösztönzőleg hatott, hogy egy világcég csapatához tartozhat, ha csak egy a projekt idejére is.
Az autógyártók fejlesztési részlegei az elmúlt években nagy sebességre kapcsoltak az alternatív hajtást illetően, szem előtt tartva a hatékonyságot és a hosszú távú teljesítményt. A hatékony gokart kategóriában olyan gokartot kellett építeni, amelyet hibrid hajtómű hozott mozgásba, valamint fel kellett szerelni a járműveket fékenergia-visszanyeréssel és hátsó differenciálművel. Az autonóm közlekedés vízióját keltette életre az önjáró gokart kategória, itt nemcsak automatikusan navigálnak el a gokartok a megadott úti célhoz, hanem saját szenzorjaikra épülő vezetéstámogató rendszereik, illetve külső jelek segítségével bizonyos forgalmi szituációkban önjárók. A pontozásba a lámpa- és tábla felismerés, az ultrahang navigáció és a GPS navigáció számított bele.
Mind a tíz csapat benevezett az intelligens gokart kategóriába, amelyben a gödöllői senior különítmény SZIe-Kart csapata a III. helyet hozta el. A pontozásba a párhuzamos és merőleges parkolás, otthoni környezetben parkolás, vészfékezés, sávtartás és automatikus távtartás számított bele.
A profizmus és a kreativitás együttese mellett az összetartás ereje vezette a csapatot a győzelemhez. Kis Levente Bosch mentor és dr. Kiss Péter, dr. Máthé László felkészítő tanárok mellett mindenképp érdemes megjegyeznünk a csapat összes tagjának nevét is, mert biztosak vagyunk abban, hogy hallani fogunk még róluk: Lajber Kristóf, Tajti Anna, Berta Dalma, Jakus Dániel, Nagy Bálint, Kurucz Tibor, Sallós Csilla, Horváth Nóra, Szabó Márk, Németh Dániel, Orsós Márió, Rébb Krisztián.
forrás:SZÓVAL Kommunikáció


Látogatottság: 1035
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése