2024. március 28. , 16:20
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.02.11 11:36
Több mint kétmilliárd forintból fejlődhet Gödöllő
Nyomtatható verzió

A városi képviselő-testület február 11-én tartotta idei első rendes ülését, amin elfogadták Gödöllő 2016. évi költségvetését. A 2 milliárd 150 millió forint fejlesztési keretet tartalmazó előterjesztés megvalósításával elkezdődik az önkormányzat 2014-2019. évekre szóló ciklusprogramjának végrehajtása, ami az integrált településfejlesztési stratégiában, széleskörű társadalmi egyeztetés alapján megjelölt célokra és fejlesztési programokra épül. A lakossági hozzájárulás bevonásával a korábbinál több pénzt fordítanak út- és járdaépítésre, a meglévő infrastruktúra karbantartásra; megvalósul a Művészetek Háza felújításának második üteme; városi sportcsarnok épül és elkezdődik a városháza átépítése.



A Művészetek Háza felújításának második ütemére 245 millió forint áll rendelkezésre, aminek során a színházterem színpadterét és nézőterét, továbbá az épület hőszigetelését korszerűsítik a nyári hónapokban. Folytatódik az elektromos hálózat felújítása, díszlethúzó trégereket és színpadtechnikai emelőt szereznek be, cserélik a függönyt, a nézőtéri üléseket, megnövelik a férőhelyek számát, cserélik a padlóburkolatokat, a homlokzati nyílászárókat, átalakítják a nézőtéri bejáratokat, megtörténik a kupola és a külső födémlemez hőszigetelése.
A Művészetek Háza felújításának első ütemére 2010-ben, a Főtér program keretében nyílt lehetőség, miután Gödöllő Város Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „Pest megyei településközpontok fejlesztése, integrált településfejlesztés Pest megyében” című pályázatán 936 millió forint támogatást nyert el. Az épület energiahatékony és funkcióbővítő átalakítására összesen nettó 418 millió forint volt tervezhető. Hazánk európai uniós elnökségének idején e felújításnak köszönhetően adott otthon a Művészetek Háza a nemzetközi programok sajtóközpontjának.

Az önkormányzati intézmények felújítása 100 millió forintból történhet meg, míg karbantartásra 36 millió forintot terveztek (utóbbi keretét a működési kiadásoknál határozták meg). A térfelügyeleti rendszert 10 millió forintból bővítik. Az épület azbeszt tartalma és statikai problémái miatt kiürített városháza átépítésének feladataira 600 millió forint fordítható. Befogadta és jóváhagyta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a városi sportcsarnok létesítésére készített pályázatot. Az 510 millió forint TAO-s sporttámogatás felhasználása mellett 400 millió forintos önrészből megvalósítható, 500 néző befogadására alkalmas létesítmény azt is lehetővé teszi, hogy az Erkel Ferenc Általános Iskola maradéktalanul eleget tegyen a mindennapos testnevelés követelményeinek. Emellett megújul a Damjanich iskola sportpályája – ezzel befejeződik a városi iskolák sportlétesítményeinek TAO-s fejlesztési programja.
Út- és járdaépítésre, fenntartásra a VÜSZI Kft-nek nyújtott forrásokkal együtt több mint 500 millió forintot terveztek. Ebből 40 millió forinttal gazdálkodhat a kerékpáros barát város program. Elkészülhet a Dózsa György úti kerékpárút Körösfői utca és Széchenyi út közötti szakasza. 400 millió forint konkrét felhasználásáról később születik döntés, e feladatok végrehajtásához lakossági hozzájárulást kívánnak bevonni.
A Sió utcai csapadékvíz csatorna és útburkolati rekonstrukció 22, a Petőfi téri csapadékvíz elvezetés 60, a munkaügyi központ melletti terület csapadékvíz elvezetése 76 millió forintba kerül majd.
A Várkapitányi lak (Testőrlaktanya) helyreállításához pályázati forrás kiegészítéséhez 23 millió forint önrészt rendelt a képviselő-testület. S mindezen túl 56 millió forintos fejlesztési tartalékkal is számolhat a város.
Az önkormányzat 7 milliárd forintos költségvetéséhez az állam 1 milliárd 60 millió forinttal – 15 százalékkal – járul hozzá. A bevételek legjelentősebb része, 3 milliárd 150 millió forint, helyi adókból származik majd. Az iparűzési adó tervezete 2 milliárd 250 millió forint, az építményadóé 460 millió forint, a telekadóé 130 millió forint, az idegenforgalmi adóé 7 millió forint és az idén bevezetett kommunális adóé 200 millió forint, amit az utak és járdák, a vízelvezetés feladataira fordítanak, megkettőzve ezzel az önkormányzat erre egyéb bevételeiből elkülönített pénzeszközeit. A gépjárműadó bevételnek már csak a 40 százaléka, 96 millió forint marad helyben.Az állam részvétele az önkormányzati feladatok finanszírozásában némileg magasabb a tavalyinál, mivel hozzájárul az ingyenes óvodai étkeztetéshez és az újonnan induló gyermekjóléti központ működtetéséhez, de messze nem fedezi a teljes többletköltséget.
A működési kiadások területén az önkormányzat 476 millió forinttal támogatja a VÜSZI Kft. közhasznú tevékenységének ellátását, a közvilágítás 78 millióba kerül. Az óvodák finanszírozására 785, a bölcsődéké 136 millió forintból történik. A városi könyvtár 97, a városi múzeum 41, a Művészetek Háza 160 millió forint önkormányzati forráshoz jut. Szociális és gyermekjóléti feladatokra 1 milliárd 137 millió forintot fogadtak el. A Kalória Kft. gyermekétkeztetéssel kapcsolatban felmerülő kiadásai és bevételei különbözetét az önkormányzat
saját bevételeiből egészíti ki 233 millió forint összegben.

 Vezetői megbízások

A képviselő-testület február 11-i ülésén vezetői álláshelyek betöltésére beérkezett pályázatokról döntött. A Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény vezetői feladatainak ellátásával ismét Czeglédi Ingridet bízták meg. A Gödöllői Mézeskalács Bölcsőde intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázatot eredménytelenek nyilvánították.

Gazdasági társaságok üzleti tervei

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat gazdasági társaságainak üzleti terveit.
A város a VÜSZI Nonprofit Kft. közhasznú tevékenységeinek ellátásához a parkfenntartásra 240, az út-híd fenntartásra 218 millió forint támogatást nyújt.
A Kalória Nonprofit Kft. az idén 15 millió forint értékű fejlesztéseket tervez. Ennek részeként kisteherautót, három főzőüstöt, egy kombinált sütő-gőzpárolót vásárol és pótolja a Kazinczy körúti óvoda területén tönkrement hűtőkamrát.
A Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft. idén is magas színvonalú kulturális és művészeti tevékenység ellátását célozza meg, évek óta változatlan nagyságrendű, 160 millió forint önkormányzati támogatással, ezt meghaladó saját bevétellel és pályázati lehetőségek kihasználásával is teremt pénzforrást különböző programokra.
A Gödöllői Távhő Kft. kiegyensúlyozott gazdálkodásra készülhet, üzleti tervében jelentős összegű karbantartási és felújítási munkák is szerepelnek.
A Gödöllői Piac Kft. a fejlesztésre szánt kiadásait saját forrás bevonásából tervezi. Idei feladatai közé tartozik az üvegtető beázásának megszüntetése, a burkolatba épített esőcsatorna felújítása, a mozi és üzletház külső festése, a csarnok és a mélygarázs világításának korszerűsítése.
A G-MAGISTRATUS Szálloda Zrt. tevékenységi körébe ez évtől a bérbeadások és az épülethez kapcsolódó állagmegóvások, karbantartási munkák, beruházások tartoznak.
A szálloda üzemeltetését az újonnan alapított Erzsébet Királyné Szálloda Kft. végzi. Üzleti tervében 252 millió forint értékesítési bevétellel és 159 millió forint üzemeltetési költséggel számol. Adózott eredménye a tervek szerint 23 millió forint lesz. Az idei fejlesztések során egy új szállodai szobatípust kívánnak kialakítani – elsőként a nászutas lakosztályt szeretnék átépíteni, és bővítik a relaxációs sziget felszerelését. 2018-ban, a következő minősítésnél szeretnék elérni a 3* Superior kategóriát.
A szálloda átlagos kihasználtsága tavaly 56,7 százalék volt, ami 12822 szobaéjszakának felelt meg. A szállodához tartozó összes üzlet ki van adva.

Folytassa Volánbusz!

A gödöllői menetrend szerinti helyi autóbuszközlekedés ellátására meghirdetett pályázat elbírálása alapján a képviselő-testület március 1-jétől 2017. február 28-ig ismét a Volánbusz Zrt-vel köt közszolgáltatási szerződést a jelenlegi autóbuszvonalak működtetésére.

Palotakertből vonul ki az ügyeletes orvos

Mint arról már hírt adunk, február 1-jétől az Országos Orvosi Ügyeleti Nonprofit Kft. látja el Gödöllőn, Isaszegen és Szadán a gyermek és felnőtt központi orvosi ügyeletet. Az új szolgáltató hozzáfogott az ügyeleti helyisége felújításához a Tormay Károly Egészségügyi Központ II. számú épületében. A körülmények javításának szándékával kezdeményezte a telefonhívásokra kivonuló orvos és a gépkocsivezető kihelyezését az intézményi épületből. A képviselő-testület erre a célra térítésmentesen biztosítja az ügyeleti szolgáltató számára a Palotakert 4. szám alatti nem lakás célú ingatlan és a Palotakert 3. és 4. számú épületek között elhelyezkedő gépkocsi beálló használatát.

Módosítás előtt a településrendezési tervek

A képviselő-testület kezdeményezte Gödöllő településrendezési terveinek, azaz a 2012-ben elfogadott településszerkezeti tervről és a helyi építési szabályzatról szóló rendelet átfogó módosításának megindítását. Januárban döntöttek arról, hogy az országos szintű építési jogszabályok változása miatti korrigálják a helyi építési szabályzatot. Ezzel párhuzamosan indokolt megindítani a településrendezési átfogó felülvizsgálatát is.
Az átfogó felülvizsgálatot az elmúlt időszakban körvonalazódott olyan településfejlesztési elképzelések is indokolják, mint például egyes területek övezeti besorolásának felülvizsgálata, a városközpont további fejlesztési lehetőségeinek biztosítása, illetve további városképi megfontolások érvényesítése.

Együttműködési megállapodások

A nemzetiségek jogairól szóló törvény rendelkezik arról, hogy évente felül kell vizsgálni a helyi önkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodást. A nemzetiségi önkormányzatok után a képviselő-testület is elfogadta a legújabb aktualizálást.

Várkapitányi lak – újabb pályázat

A gödöllői Várkapitányi lak felújítására többször próbált pénzt szerezni az önkormányzat. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával már sikerült is 8 millió forintot nyerni a tetőszerkezet felújítására, amit az idén meg is kell valósítani, azonban ezt meg kell előznie a tartószerkezet és az épület megerősítésének.

Az önkormányzat még 2014-ben benyújtott egy pályázatot a Norvég Alaphoz is az épület teljes körű helyreállítására és közösségi célú hasznosítására. Erre a pályázatra - vélhetően a Norvég Alap támogatási programjának nem hivatalos felfüggesztése miatt - semmilyen visszajelzés nem érkezett. Közel két hónapja megállapodás született a kormány és a norvég fél között. Ha a program újraindul, akkor áprilisig a pályázatokat elbírálják.

Az önkormányzat minden további forrásszerzési lehetőséget megpróbál kihasználni. Ezért döntött most úgy a képviselő-testület, hogy pályázatot ad be 13 millió forint támogatás elnyerésére a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti és Örökségvédelem Kollégiuma idei felhívására is és nyerés esetén biztosítja a 30 millió forint önerőt. Ez az ütem tartalmazná a boltozatokat tartó kőpillérek és a boltozatok megerősítését, a korhadt közbenső fafödém cseréjét, a földszinti padlószerkezetek helyreállítását, falvarrások kivitelezését.

Címerhasználat engedélyezése

Engedélyezte a képviselő-testület az Ózon-Pajzs 2100 Környezetvédő és Polgárőr Egyesület egyesületi ruháin „Gödöllő" város címerének használatát. Az önkormányzat 2014-ben kötött együttműködési megállapodást az egyesülettel a város közterületi rendjének fenntartására irányuló közterületi munkában való részvételre, a bűnmegelőzési, baleset-megelőzési, vagyonvédelmi, kábítószer- megelőzési, gyermek- és ifjúságvédelmi, környezetvédelmi, katasztrófa-elhárítási feladatok ellátásában való közreműködésre. A megállapodás óta az egyesület több városi rendezvényen látott el rendszeresen polgárőri feladatokat és együttműködik a Gödöllőt Rendőrkapitánysággal is.

Új póttagok

A képviselő-testület kiegészítette a Helyi Választási Bizottságot. A lemondott Ipacs Piroska és Szerdi Ildikó helyett Gaál Lászlót és Molnárné Tar Máriát választották meg póttagoknak.

Igazgatási szünet lesz a nyáron

Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján az idén is lesz igazgatási szünet a polgármesteri hivatalban a rendes szabadság kiadására július 25-től augusztus 6-ig. Az igazgatási szünet alatt ügyeletet biztosítanak.

Első féléves munkaterv

Elfogadta 1. félévi munkatervét a képviselő-testület. A soron következő ülések időpontja: március 10, április 14, május 19 és június 16.

Szavazás a betelepítési kvóta elutasítását célzó előterjesztésről

Molnár Árpád és Simon Péter Gellért képviselők A kötelező betelepítési kvóta elutasítása című előterjesztése 4 igen szavazatot kapott, míg 10 képviselő tartózkodott, ezért a javaslat nem kapta meg a szükséges többséget. A fideszes képviselők kezdeményezése arra irányult, hogy az önkormányzat utasítsa el a kötelező betelepítési kvótát. Gémesi György elmondta, ő tartózkodik a szavazásnál, mivel az Országgyűlés a kormány előterjesztésére már kötelezte a kormányt a kötelező betelepítési kvóta elutasítására. Ezzel kapcsolatos feladata nincs az önkormányzatnak.
A polgármester megjegyezte, jó lett volna, ha az elmúlt időszakban a kormány kikérte volna az önkormányzatok véleményét a településeket ténylegesen érintő olyan ügyekben mint például az iskolák, az egészségügy, a közétkeztetés. Ezekre ugyanis nem került sor. Az ülésen jelen lévő dr.Bozsó Zoltán gödöllői rendőrkapitány a polgármester kérdésére válaszolva elmondta, városunkban nem volt menekült.



Látogatottság: 1494
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése