2024. március 28. , 10:03
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2016.01.22 18:26
Átadták a Gödöllő Kultúrájáért díjakat
Nyomtatható verzió

Hagyományosan a magyar kultúra napján, ünnepi műsor keretében adták át ma a Gödöllő Kultúrájáért díjakat. Az elismerésben idén Tóth Judit és Moussa Ahmed, a Gödöllő Táncegyüttes művészeti vezetői, valamint az Erkel Ferenc Általános Iskola Ének-zenei Szakmai Közössége részesült.



Gödöllő önkormányzata 1998-ban döntött a Gödöllő Kultúrájáért díj létrehozásáról, amivel minden esztendőben azoknak a személyeknek, közösségeknek, szervezeteknek a munkáját ismerik el, akik kiemelkedő eredményeket értek a kultúra valamely területén.  A díjat először 1999-ben ítélték oda, s azóta minden évben a Magyar Kultúra Napján rendezik meg az átadó ünnepséget.
A Művészetek Házában megtartott rendezvény nemzeti himnuszunk eléneklésével, majd  a Fréderic Chopin Zeneiskolai AMI növendékeinek műsorával vette kezdetét:  Pertis Katica, Pertis Botond előadásában először Diabelli: Török indulját - egy zongora négykezest hallhatott a közönség, majd  Pertis Katica és Pertis Virág lőrincrévi népdalokat adtak elő.

Az összeállítást követően dr. Gémesi György polgármester mondott beszédet.

- Nagy örömmel veszek részt a magyar kultúra napjának gödöllői ünnepségén. Ma az ország számos pontján rendezvények sora ad ízelítőt abból a gazdag kultúrából, amivel a magyar nép a világot gyarapította – kezdte köszöntőjét a polgármester. - A színvonalas, igényes alkotások gazdagítanak és kapaszkodót adnak a nehézségek elviseléséhez. Jó lenne, ha mindennapjainkat jobban áthatná ez az örökségünk, aminek ápolása, gondozása, gyarapítása mindannyiunk kötelezettsége.
- Itt, Gödöllőn nincsen e tekintetben hiányérzetem – folytatta Gémesi György. - A kultúrának városunkban hihetetlenül nagy háttércsapata van, s minden nap megörvendeztet bennünket valamilyen élménnyel egyik vagy másik közösség. Sokszor nem is könnyű választani a városban elérhető programokból. A közművelődési intézmények és az iskolák műhelyeiben hittel, lelkesedéssel és szeretettel készülnek az új produkciók, és a város befogadója is az igényes műsoroknak.
Gödöllőn évi 500 millió forint fordítódik kulturális célokra, de ez is kevés lenne, ha nem lennének a szülők, akik tudják, hová irányítsák gyermeküket, hogy ki tudják bontakoztatni művészi képességeiket. Sokan szakember főállás, valamilyen hivatás mellett vezeti a csoportokat, további órákat áldozva a közösségért, a művészeti nevelésért.
Ebben a 34 ezres városban négy színházterem, lovarda, a kastély díszterme és további létesítmények állnak rendelkezésre különböző műfajú előadások számára. A közönség igényli a széles kínálatot, ami a város határain túl is keresletet teremt.
Csupáncsak a Művészetek Háza Gödöllő 62 ezer eladott jegy mellett tavaly 250 ezer embert fogadott, 2500-2600 rendezvényt tartott, hangsúlyozta a polgármester. Töltsön el bennünket büszkeséggel ez a gazdagság, pártoljuk és segítsük a műhelyeket a jövőben is, mert ez a településünkön élő emberek közötti kohéziót is erősíti. Jó ha erről ismert a város az országban, fejezte be gondolatait Gémesi György, majd bemutatta a tegnap átvett A Holnap Városáért 2015 díjat.

A köszöntő után átadta a Gödöllő Kultúrájáért díjakat, amivel az idén Tóth Judit és Moussa Ahmed - a Gödöllő Táncegyüttes művészeti vezetőinek - , valamint az Erkel Ferenc Általános Iskola Ének-zenei Szakmai Közösségének kiemelkedő munkáját ismerte el a képviselő-testület.

A méltató filmeket követően, az ünnepi műsor második részében Unger Balázs, a Chopin Zenei AMI tanára és növendékeinek műsora köszöntötte a díjazottakat: Kovács Gabriella, Tóth Roland, Takács Bálint, Dányi Máté, Erős Barnabás, Wágner Levente, valamint Liska Veronika zenepedagógus, népi énekes előadásában Dunántúli ugrós csárdás és friss csárdás dallamok szólaltak meg.
  Tóth Judit és Moussa Ahmed az 1992-ben alakult Gödöllő Táncegyüttesben kezdték pályafutásukat, és sajátították el tánctudásukat Iglói Éva, majd Széphalmi Zoltán tanítványaiként. Ma már mint az együttes vezetői adják át tudásukat, amit azóta folyamatosan fejlesztettek. Céljuk a Kárpát-medencei magyarság és nemzetiségek tánchagyományainak megismerése, elsajátítása és hiteles színpadra állítása. Fontosnak tartják a tanult táncanyagokból olyan színpadi művet, műsorok létrehozását is, melyekben kiemelt szerepet kap a magyarság, valamint vidékünk, a Rákos-mente és a Galga-mente hagyományainak bemutatása, szellemi örökségünk méltó reprezentálása. Az együttes jelenleg hat csoportban több mint százhetven fővel működik folyamatosan az óvodás kortól a felnőtt korosztályig.  Vezetésük alatt a táncegyüttes számos eredményt ért el, növendékeik legutóbb a Duna Tv „Felszállott a páva” című műsorában mutathatták be tudásukat. Tóth Judit szakmai vezetése és tudása nagyban hozzájárul az együttes sikereihez. Pedagógusként a legfontosabb számára, hogy tudását a legmagasabb szinten adja tovább a következő generáció számára. Az együtteshez beiratkozó gyermekek száma folyamatosan növekszik. Moussa Ahmed egyénileg, illetve az általa létrehozott Fricska Táncegyüttessel is több hazai és nemzetközi sikert ért el. A nemzetközi sikerek és elismerések ellenére jövőjét továbbra is az együttesben képzeli el, elkötelezett a gyermekek tanításában.
Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Ének-zenei Szakmai Közössége:
A Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskolában tevékenykedő Ének-zenei Szakmai Közösség tagjai, Sándor Lívia, Somogyiné Kovács Andrea és Tóth Edit minden évben a karácsonyi koncerten és a tanévzáró hangversenyen adnak ízelítőt kórusaikkal az év folyamán tanított dalokból, de más iskolai rendezvényen is részt vesznek. Irányításuk alatt alkalmanként a pedagógus kórus is összeáll.  Munkájukat az iskolán kívül már megismerhette Gödöllő városa is, ahol rendszeres résztvevői, szervezői a különböző kulturális rendezvényeknek. A kórusvezetők évek óta bekapcsolódnak a város és testvérvárosai kulturális életébe.
Fesztiválokon, versenyeken számos kimagasló eredményt értek el:
Sándor Lívia: Kórusaival az Éneklő Ifjúság minősítő versenyein arany és ezüstminősítést szerzett. Két alkalommal kapott meghívást minősítése okán a Kodály Zoltán Országos Kórusfesztiválra, egy alkalommal nyerte el kórusával „Az Év Kórusa” címet, illetve kapott karnagyi díjat.
Somogyiné Kovács Andrea: 2007-től minden évben részt vett az Éneklő Ifjúság minősítő versenyein, ahol kórusaival aranyminősítést, valamint 2012 és 2013-ban aranyminősítést diplomával kapott. Legutóbb a zsűritől a legjobb műsorválasztás különdíját is megkapta. 2009-től minden évben részt vett az Érden megrendezésre kerülő Regionális és Országos Kórusversenyen, ahol öt alkalommal kapott nívódíjat. Ezen felül megyei arany és országos aranyminősítést is szerzett.
Tóth Edit: A megyei Éneklő Ifjúság versenyein kórusaival többször ért el arany fokozatot. 2005-ben a Budapesten rendezett Nemzetközi Kórusversenyen ezüstminősítést ért el, majd ugyanebben az évben egy iskolai CD-felvétel készült a kórusa által előadott dalokból. 2010-ben Cantare Kórusával Arany minősítést ért el Diplomával a megyei Éneklő Ifjúság versenyén. Legtehetségesebb tanítványaik közül többen az általános iskola elvégzése után zenei középiskolában folytatták tanulmányaikat.

















Látogatottság: 2423
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése