2024. április 19. , 09:33
Köszöntjük Emma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.10.29 22:31
Koszorúzással és díjátadással tisztelegtek Körösfői-Kriesch Aladár emléke előtt
Nyomtatható verzió

Annus Réka népi énekművész és Laurán Apolka, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója kapta idén a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítvány díját és emlékplakettjét. Az elismerést hagyományosan október 29-én, a Körösfői-Kriesch Aladár születésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés keretében adták át.


A rendezvény a gödöllői művésztelep egykori alapítójának szobránál kezdődött, ahol Janurik Réka népdalcsokrot adott elő, majd Körösfői László, a művész unokája, az alapítvány kuratóriumának elnöke elevenítette fel a névadó alakját.
A megemlékezők a szobornál virágokkal rótták le tiszteletüket. Gödöllő város önkormányzata nevében Pecze Dániel alpolgármester koszorúzott.

Ezt követően a kastély dísztermében került sor az alapítvány ünnepi estjére, amely hagyományosan egyfajta visszatekintéssel kezdődött. Ez alkalommal Körösfői László tartott előadást, Szerelem a századfordulós Gödöllői Művésztelepen címmel, amelynek során Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Juhász Árpád és alkotótársaik magánéletébe pillanthattak be az érdeklődők.

Az előadás után került sor a díj átadásra. Mint elhangzott, az alapítvány az egykori művésztelep alapítója „gazdag szellemi és művészeti hagyatékának méltó megőrzése céljából támogatja a művészet bármely ágában tehetséges gödöllői fiatalok fejlődését, tehetségük kibontakozását, és célul tűzte ki a gödöllői fiatalok művészeti oktatását kiemelkedő színvonalon végző pedagógusok erkölcsi és anyagi elismerését.” Ezek szellemében évente egy, Gödöllőn élő 14-24 év közötti tehetséges fiatal vagy a tehetséges fiatalok oktatását hosszabb ideje kiemelkedően végző személy díjazására kerül sor.
A kuratórium az idén úgy döntött, két tehetséges fiatal veheti át az elismerést.
Laurán Apolka a Frédéric Chopin Zeneiskolában Bali János növendéke volt. Az intézményben töltött évek alatt a furulyairodalom minden területével megismerkedett, s a zeneművek kiváló megszólaltatása mellett, mint ifjú zeneszerző is elismerést vívott ki magának, több szerzeménye is felcsendült a különböző koncerteken. Több rangos zenei versenyen szerepelt kiváló eredménnyel.

Annus Réka az éneklést a Gödöllői Szkólában kezdte, majd 2001-től a Chopin Zeneiskola növendéke lett, ahol népi ének szakon először Szikora Réka, majd helyettes tanárként Albertné Joób Emese és Dezső Piroska tanították, ezt követően pedig Benedek Krisztina növendéke lett. 2009-ben megkapta a Zeneiskola ’Év diákja’ címet. Több országos népzenei és népdaléneklési versenyen szerepelt kiemelkedő eredménnyel. 2012 nyarán felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének népi ének szakára, ahol 2015 júniusában BA népi ének előadóművészi diplomát szerzett, majd 2015 szeptemberétől felvételt nyert ugyanennek a szaknak tanári mesterképzésére is.

A 2014-15-ös tanév második szemeszterében az Óbudai Népzeneiskolában próbálhatta ki magát, helyettesítő tanárként, 2015 szeptemberétől pedig az Alsógödi Búzaszem Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népi ének tanárnője.

Zeneakadémiai tanulmányai során különösen jelentőssé vált számára a magyar népzene gyűjtése. Ennek területei a Galga menti Hévízgyörk, Erdélyben: Kalotaszegen Kalotaszentkirály, Mezőségben Buza, Feketelak, Szék. a Küküllők-vidéke, a Dunántúlon Tolna és Baranya-megye, s végül idén nyáron Székelyföldre és Gyimesbe is eljutott.
Több zenei formációnak, többek között a Galileo zenekarnak és a Csercsel énekes lány-kvartettnek is tagja.
Az elismeréseket Körösfői László, a kuratórium elnöke adta át.


 








(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 1448
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése