2024. április 16. , 15:25
Köszöntjük Csongor nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.09.22 15:14
Átadták a felújított Pap Miska kutat
Nyomtatható verzió

Szeptember 22-én ünnepélyesen átadták a felújított Pap Miska kutat. A város határában található létesítményt helyreállítását a Margita 344’2 TSE kezdeményezte, amihez megnyerte a Pilisi Parkerdő Zrt. és Gödöllő Város Önkormányzata támogatását.


Homoki Mihály kerületvezető erdész és Reindl László vezetésével a nyár folyamán tizenegy fős csapat – valamennyien önkéntesként – dolgozott azon, hogy ismét víz folyjon a forrásból. Első lépésként feltárást végeztek, majd a tisztítás után kerülhetett sor a helyreállításra. Ennek során kb. 3 méter mély aknát kellett kitisztítani, és a csörgedező vízér szabad elvezetését biztosítani. A javítás során kiderült, hogy a vízgyűjtő ciszterna elszennyeződött, a homlokfal már nem tartja vissza kellően a Gudra hegy szivárgó vizét. Ezt a Carbotech Magyarország segítségével oldották meg, akik – támogatásként – biztosították a szakszerű szigetelést.
Az ismét működő forrás melletti területen a Pilisi Parkerdő Zrt. szép pihenőt és tűzrakóhelyet alakított ki, a megközelítést pedig hidak és erdei lépcső segítségével tette lehetővé.
Az átadási ünnepségen Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki és igazgatási főmérnöke mondott köszöntőt, aki elmondta, jelenleg reneszánszát éli a bakancsos turizmus, aminek a fejlesztésére az elmúlt években a parkerdő több tízmillió forintot fordított. Örömének adott hangot, hogy az összefogás eredményeként, a Margitának köszönhetően ismét használható a kút.
Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere köszöntőjében elismeréssel szólt a Margitások és a parkerdő munkatársainak a felújítás során végzett aktivitásáról, s reményének adott hangot, hogy a jövőben is lesznek jó példák arra vonatkozóan, hogyan lehet környezetünket használni, de nem kihasználni.
Dr. Reindl László, a Margita 344’2 TSE elnöke hangsúlyozta, egyesületük célja, hogy minél többekkel megszerettesse a természetet, majd külön-külön is megköszönte azok munkáját, akik a felújításban közreműködtek.
A Pap Miska kutat, melyen tábla emlékeztet a felújításra, Reinitz Gábor, Gémesi György és Reindl László közösen leplezték le. Az ismételt működés örömére rendezett ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere, a Pilisi Parkerdő Zrt. több munkatársa és a Margita 344’2 TSE tagjai, akik gyalogostúrát szerveztek a helyszínre.

A Pap Miska-kút névadójáról
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után a betyárvilág megerősödött, sok betyár rótta a vidéket. A forrás neve Pap Miska, az utolsó gödöllői betyár emlékét őrzi, a kút abban az időben még valószínűleg gémeskút lehetett. Pap Miska, kihasználva a kassai országút forgalmát és az itató, illetve pihenőhelyként szolgáló kutat, gyakran vitte végre itt rablásait. A gazdagoktól ellopott zsákmányait megosztotta a szegényekkel, így kivívta azok együttérzését.
A legenda szerint a kút gémjének állásával jelezték a betyároknak, ha pandúr jár a környéken, míg a szegények a tanyájuk falára kiakasztott élelemmel teli tarisznyával jelezték, hogy jóban akarnak lenni a betyárral. Mindeközben, Gödöllőtől délre Rab Jancsi, északra pedig Huszti Jóska tette nehezebbé az utazók sorsát.
A 19. század végére, a közbiztonság megerősödésével a betyárvilág is megszűnt, de a forrás neve máig őrzi az egykori szegénylegények emlékét.











(c) Korondi Judit felvételei



Látogatottság: 1902
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése