2024. március 29. , 07:23
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.04.29 19:05
A Zöld Híd Nkft. továbbra is az eddigi magas színvonalon végzi munkáját
Nyomtatható verzió

Az utolsó napig, amíg ezt nem lehetetlenítik el, végezni fogja a munkáját a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft., nem fogják az út szélén hagyni a szemetet – jelentette ki Gémesi György, a céget létrehozó Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás (Gödöllő is az önkormányzati társulás tagja) elnöke, Gödöllő polgármestere.



Erre azután került sor, hogy a társulás április 29-re összehívott rendkívüli elnökségi ülése és közgyűlése egyaránt elfogadta azt a határozatot, amelyben döntő többséggel támogatták, hogy a rendkívül nehéz helyzetbe került Zöld Híd Nkft. továbbra is az eddigi magas színvonalon végezze el a hozzá tartozó 109 település hulladékszállítási és hulladékgazdálkodási feladatait. Egyetértettek abban is, hogy kezdeményezik az illetékes tárcáknál, hogy a rezsidíj-csökkentés kivételével, töröljék el, illetve csökkentsék az elmúlt években bevezetett különböző adókat, díjakat, járulékokat.

A Zöld Híd NKft-nél azután vált kritikussá a helyzet, amikor áprilisban a NAV inkasszózta a cég számlájáról a környezetvédelmi hatóság által megállapított - tonnánként 6000 forint - hulladék lerakási járulék egy részét. Ezzel a  folyamattal nem csupán a feladatellátás került veszélybe, hanem 243 – szociálisan, nagyrészt nehéz helyzetben lévő dolgozó munkabérének kifizetése is, amely az érintett családokra is kihat.

A működési nehézségekre a társulást vezető Gémesi György már több mint két éve folyamatosan figyelmeztetett – érdemi eredmény nélkül. Mint azt a mai rendezvényen is elmondta, a két és fél évvel ezelőtti díjbefagyasztás mellett az elmúlt időszakban bevezetett lerakási járulék, E-útdíj, felügyeleti díj, telefon- és tranzakciós adó, valamint az elvárt béremelés folyamatosan lehetetlenítette el a működést, s már a korábban felhalmozott fejlesztési forrásokat emésztette fel.

Az aggasztó helyzet miatt Gémesi György levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz azonnali intézkedést kérve, valamint a belügyi és a földművelésügyi tárca vezetőihez is, s ezt követően hívta össze április 29-re a az Észak-kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás rendkívüli elnökségi és rendkívüli közgyűlését.

A tanácskozásra meghívást kapott a Belügyminisztérium – mivel a cég leállása esetén a Katasztrófavédelem feladata a hulladékszállítás megoldása. A Földművelésügyi Minisztérium döntésben illetékes képviselője, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  képviselője nem jelent meg a tanácskozáson. Meghívást kapott még valamennyi országgyűlési képviselő, mivel az elmúlt hónapokban az ország különböző részeiből folyamatosan érkeznek a hírek a hulladékgazdálkodás összeomlásáról.

Épp ezért délelőtt szintén tanácskozásra hívták a hazai hulladékgazdálkodási szolgáltatókat, akik közül húszan jöttek el. A tevékenységükkel csaknem négymillió embernek szolgáltató cégek képviselői ugyanezekről a problémákról számoltak be. Gémesi György sajnálatosnak nevezte, hogy a megkeresésre Fazekas Sándor, a Földművelésügyi Minisztérium vezetője annyit üzent, hogy más elfoglaltsága miatt nem tud megjelenni, a Belügyminisztériumtól pedig az a válasz érkezett, hogy a probléma jelenleg nem az ő hatáskörükbe tartozik. Az országgyűlési képviselők közül egyedül Heringes Anita, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága tagja vett részt a tanácskozáson. Nem jelent meg az ellátott térség egyetlen országgyűlési képviselője sem.

Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Régió Nkft. korábbi ügyvezető igazgatója, Gödöllő jelenlegi alpolgármestere a tanácskozásokat követően kiemelte, a cég működését mindig a költséghatékonyság, és a szakmaiság jellemezte. Bár több ellenőrzésen is átestek, soha nem találtak hibát a gazdálkodásban és egyetlen szakértő sem tudott új javaslatot tenni a költségek csökkentésére.

Mi több, hatósági határozat is kimondja, hogy a kialakult helyzetben a társaságnak nincs felróható magatartása. A bérek sem tekinthetők magasnak, hiszen a 243 dolgozóból a 230 fizikai- és a szellemi állomány átlagos bruttó bére 170.058 Ft, míg a 13 fős vezetésé átlagosan bruttó 389.146 Ft. Mindössze a környezetvédelmi nevelési tevékenységgel, és az ezt segítő busz fenntartással kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát.  Megjegyezte, ezt viszont a Zöld Híd és a társulás tartja kiemelten fontosnak, amit az is igazol, hogy az oktatási program részeként 2010-től 29 250 főt fogadtak az Ökörtelek-völgyi és Nógrádmarcalban lévő Hulladékkezelő Központokban, ahol nem csak megismerhették az ott folyó munkát, hanem arról is képet kaphattak, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.

Farkas Balázs, a Zöld Híd Régió Nkft. ügyvezető igazgatója azt mondta, jelenleg hibás politikai döntések miatt, a jövő felélése folyik, de ez csak addig lehetséges, amíg nem történik egy újabb inkasszó. Azt ugyanis már nem bírná ki a cég. Ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a jelenlegi nehéz helyzet csak átmeneti, és szakmai érvekkel sikerül elérniük, hogy a döntéshozók teljesítsék az elnökségi határozatba foglalt józan és szakmai alapon álló kéréseiket.

Gémesi György, Gyenes Szilárd és Farkas Balázs az ülések után megtartott állománygyűlésen megköszönték a Zöld Híd Régió Kft. dolgozóinak a munkáját. Kiemelték, a csapat tagjainak magas elvárásoknak kell nap mint nap megfelelni, hiszen 285 000 ember hulladékának kezelését végzik becsülettel és lelkiismeretesen.


(c) Tatár Attila felvételei























Látogatottság: 2495
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése