2024. április 23. , 09:28
Köszöntjük Béla nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.03.28 09:50
Tétényi Éva város(k)arcai Gödöllőn
Nyomtatható verzió

Gödöllőn, a polgármesteri hivatal első emeleti folyosógalériáján nyílt meg ma délután nagy érdeklődéssel kísérten Tétényi Éva első magyarországi kiállítása Város(k)arcok címmel. Az Esztergomot az előző ciklusban független polgármesterként vezető építészmérnököt nem kellett különösképpen bemutatnia a megnyitó keretében dr. Gémesi György polgármesternek, hiszen 2012-ben, amikor a „Nők éve” zajlott Gödöllőn, egy helyi közvélemény kutatáson Tétényi Évát tekintették a legmeghatározóbb női politikusnak.


- Nagyon drukkoltam Tétényi Évának, hogy sikerüljön másodszor is elnyernie a város vezetésének feladatát, hiszen nagy elhivatottsággal végezte munkáját. Sajnos ez nem sikerült, de most egy másik oldaláról csodálhatjuk meg képességeit - mondta köszöntőjében Gödöllő polgármestere. - Számos alkalommal találkoztunk, egyeztettünk fontos önkormányzati ügyekben, ezért különösen nagyra tartom, hogy miközben a polgármesteri feladatok megoldásával birkózott, önhibáján kívül szorító politikai viszonyok között, az ország nyilvánossága előtt, jutott ideje, ereje művészi alkotásokra is. Nagyon szereti a települését, mert rajzairól ez a lokálpatrióta magatartás árad. Esztergom olyan apró részleteit ismerteti meg velünk az itt látható rajzain, amik nemegyszer a Duna parti városban élők számára is a felfedezés erejével hatnak.
- Amikor polgármester lettem, minden nap rajzoltam valamit, néha zongoráztam is, mert a rám nehezedő terheket másképp nem viseltem volna el - szólt a folyosót zsúfolásig megtöltő közönséghez Tétényi Éva. – Az esztergomi rajzok mellett úti élményeimet osztom meg önökkel, amiket idehaza és a nagyvilágban gyűjtöttem. Úgy, ahogy én láttam a természetet, a városokat, a falvakat, tengereket, hegyeket. A rajzok többnyire olyan hatást keltenek a nézőkben, mintha mesekönyvből jöttek volna elő.    
A művész építész arról is szólt, hogy rajzain azért nem szerepelnek emberek, mert ezzel is érzékeltetni akarta filozófiáját, mi szerint mi csak vendégek vagyunk a földön, s ez arra kell, tanítson bennünket, hogy megbecsüljük a teremtett természet és az ember által létrehozott épített környezet értékeit. A rajzok rávilágítanak esendőségünkre és arra is, hogy a hétköznapokban sok-sok embertelenség, erkölcstelenség tanúi, részesei vagyunk, jó lenne ezen javítani.
A kiállított képek azonban gyönyörködtetni születtek. Tétényi Éva a megnyitót követően tárlevezetést tartott.
Az Esztergomban 1961-ben született művész a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte első diplomáját 1985-ben. Vezető tervezőként számos műemlék-felújítást, lakóházat és középületet tervezett, később Budapest VI. kerületének, majd Győr-Moson-Sopron megyének lett a főépítésze, ahol városépítő-városgazdasági szakmérnöki tudását kamatoztatta.
Többek között nevéhez fűződik az Andrássy út világörökségi programja, vezetett fővárosi civil szervezetet és tagja volt a Képzőművészeti Egyetem társadalmi tanácsának, valamint a Magyar Építőművészek Szövetségének is.
Tavaly Párkány-Sturovó adott otthont első kiállításának, melyen elsősorban portrékat láthattak az érdeklődők.
A megnyitón közreműködött Ella Tege vadászkürtön, Gungl Ábel zongorán és Lázár Bíborka hegedűn, valamennyien a Frédéric Chopin Zeneiskola növendékei.
A kiállítás május végéig látogatható.
























































Látogatottság: 2100
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése