2024. március 29. , 15:24
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.02.24 19:03
A magyar egészségügy önkormányzati nézőpontból
Nyomtatható verzió

Az önkormányzatok egészségügyi ellátásban betöltött szerepéről, feladatairól és felelősségéről beszélt előadásában Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke az Önkormányzati Egészségügyi Napok téli szimpóziumán, február 24-én, Budapesten, ahol elsősorban az egészségügyi ellátórendszer átalakítása során megtett és tervezett intézkedések várható hatásai, mellékhatásai kerültek terítékre.


Az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről szólva Gémesi György többségében egyetértett az egészségügyben történt változásokkal. Így volt ez például a kórházak állami kézbe vétele esetében, bár – mint mondta – azóta sem történt lényegi változás az intézmények működésében.

Örvendetesnek nevezte az egészségügyi alapellátás önkormányzati kézben maradását is, ami – véleménye szerint – jobb helyen van az önkormányzatoknál, hiszen ez esetben továbbra megmarad a személyes kontaktus az emberekkel, akiktől közvetlenül érkezhetnek a visszajelzések. Az önkormányzati feladatok állami kézbe vételének negatív példájaként említette a közoktatást, ahol a döntéshozók lemondtak arról a kreativitásról, arról a pluszról, amit a helyi közösségek tudnak hozzáadni az intézmények működtetéséhez.
A háziorvosokkal kapcsolatban tervezett intézkedésekkel kapcsolatban a MÖSZ elnöke egyetért az iparűzési adó fizetése alóli mentesség megadásával, viszont a rezsiköltség elengedését nem támogatja. A rendelőintézetek használatáért fizetendő bérleti díj elengedését el tudja fogadni, de felhívja a figyelmet az amortizációs költségekre, amelyek az önkormányzatokat terhelik.  

A következő generáció egészségének megalapozásában döntő fontosságú a mindennapos testnevelés bevezetése – fejtette ki Gémesi György –, de az iskolán kívül is gondoskodni kell a sportolási lehetőségek megteremtéséről, ami szintén önkormányzati faladat, legyen szó szabadtéri fitneszparkok építéséről, vagy a települési tömegsport rendezvények, illetve egészséges életmódra nevelést szolgáló szabadidős programok szervezéséről.

A szimpózium további részében – egyebek mellett – a készülő alapellátási törvény-tervezetről, az egynapos ellátás szerepének növeléséről, a kórházi adósságállomány konszolidációjáról, a hálapénz munka- és büntetőjogi megítéléséről, a műhibaperekről, továbbá az egyetemekhez köthető betegellátás helyzetéről hangzottak el előadások.

Forrás: möszlap.hu



Látogatottság: 1120
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése