2024. március 28. , 12:48
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.01.27 12:53
EU Régiók Bizottsága – Gyökeres átrendeződés
Nyomtatható verzió

Dr. Gémesi György polgármester a Gödöllői Szolgálatban megjelent interjúban adott választ azokra a kérdésekre, amelyek a brüsszeli megbízatása megszűnésével kapcsolatban merültek fel az elmúlt napokban.

"Csaknem egy évtizedes munkája után 2015-től már nem tagja az Európai Unió Régiók Bizottságának (CoR) dr. Gémesi György. A hírt Brüsszelben, a Régiók Bizottságában és annak néppárti frakciójában (CoR-EPP) is értetlenül fogadták, hiszen Gödöllő város polgármestere a magyar CoR-tagság egyik legaktívabb tagja volt.
A Régiók Bizottságának 12 magyar tagja között a 2015-től 2020-ig terjedő időszakban csupán 2 polgármester lesz, a többiek mind megyei közgyűlések tagjai vagy önkormányzati képviselők. Holott az uniós gyakorlat szerint a listát úgy kell összeállítani, hogy az leképezze az ország teljes önkormányzati rendszerét – a kistelepülések polgármestereitől, a megyei jogú városok vezetőin át egészen a megyei közgyűlésekig. Illetve, hogy az önkormányzati választások eredményei is megjelenjenek az összeállított listában. A mindenkori magyar kormányzatnak a feladata az, hogy egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel (pl. Magyar Önkormányzatok Szövetsége) és érdekképviseletekkel, megtárgyalja azok javaslatait, majd egy közös álláspontot kialakítva megküldje a névsort Brüsszelnek.
– Mi történt pontosan? – érdeklődtünk Gémesi Györgynél, aki már 8 éve dolgozott a CoR-ban.
– A Régiók Bizottsága magyar delegációja listájának jóváhagyása tekintetében többször változott korábban a minisztériumi illetékesség, mostantól a Miniszterelnökséghez tartozik. Bár az egyeztetéssel Nagy Sándor, Kistelek polgármestere volt megbízva, én tavaly szeptembertől kezdve több alkalommal próbáltam személyesen időpontot kérni a magyar delegáció tárgykörében Lázár János miniszter úrtól, ami sikertelennek bizonyult, tekintettel arra, hogy visszahívást és választ sem kaptam. Arról sem értesítettek bennünket előzetesen, hogy a kiküldött teljes jogú tagok delegációs listáján nem vagyunk rajta. Mindezt csak akkor tudtuk meg, amikor megláttuk a kormánydöntést a Magyar Közlönyben.
– Az elkövetkező ötéves ciklusban pusztán két polgármester képviseli Magyarországot a Régiók Bizottságában.
– A mostani döntéshez két észrevételem van. Az első, hogy a CoR mostani teljes jogú magyar delegációjában szereplők közül tízen megyei közgyűlések tagjai, és mindössze két polgármester van közöttük. A megye viszont nem képviseli az önkormányzatokat, így nem felel meg annak az elvnek, hogy a delegáció összetétele lefedje az önkormányzati rendszert. Ráadásul a megyei közgyűlés tagjait politikai alapon választják ki. A második, hogy a mostani lista nem az önkormányzati választások eredményeit tükrözi, hanem a parlamentiét. A döntés politikai alkun alapszik, nem hallgatták meg az önkormányzati szövetségeket, holott a Régiók Bizottsága munkájában a régiók, önkormányzatok érdekei jelennek meg, és nem a politikai célokéi.
– Az új tagok be tudnak majd kapcsolódni a kinti munkába?
– Személy szerint az évek során rengeteget dolgoztam a Régiók Bizottsága EPP-frakciójának tagjaként azon, hogy Magyarország érdekei és arculata reálisan tükröződjön. Ebben az uniós intézményben nem kevés idő szükséges ahhoz, hogy egy-egy új tag komoly szakmai munkával, üléseken, találkozókon való párbeszédekkel, CoR dokumentumtervezetekhez módosító indítványok benyújtásával, hiteles személyével elérje azt, hogy a szavára hallgassanak. Nagyon fontos, hogy kialakuljanak személyes kapcsolatok is.
– Brüsszelben elfogadták személyét, elismerik szakmai munkáját.
– Kint is értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen az új ciklusban az egyik CoR szakbizottság elnökjelöltje lehettem volna, erről már folytak az egyeztetések. Büszke vagyok arra, hogy ennek eredményeként az utóbbi években minden CoR-ban felmerülő és Magyarországot érintő kérdésben a CoR EPP-frakciója a magyar delegációból közvetlenül engem keresett meg véleményt kérve, vagy szakmai anyag kidolgozására. Több CoR-EPP kihelyezett ülést, rendezvényt tartottunk Gödöllőn. 2014 elején pedig a CoR EPP-frakció az oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás témakörökkel foglalkozó EDUC szakbizottság koordinátorának jelölt és választott meg, vezetve az EPP EDUC előkészítő üléseit.
Természetesen tudomásul veszem a döntést, de nagyon szomorú vagyok, hogy az ország, és ezen belül az önkormányzatok ügyeinek dolga ilyen fordulatot vett. Például az egyik általam kidolgozott, „A kulturális örökség integrált európai megközelítése felé” című CoR-véleménytervezet munkája tavaly szeptemberben kezdődött és sikeres vitákat folytatva került szakbizottsági szinten elfogadásra, amelynek végső szavazása a CoR 2015. áprilisi plenáris ülésén lesz napirenden. Ez témakörében érinti a Gödöllői Királyi Kastélyt is. Most ez a munka is felelős nélkül marad."




Látogatottság: 1503
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése