2024. április 18. , 20:40
Köszöntjük Andrea, Ilma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2015.01.22 19:03
Dr. Horváth Zoltán és a Levendula Galéria kapta idén a Gödöllő Kultúrájáért Díjat
Nyomtatható verzió

A Magyar Kultúra Napja alkalmából csütörtökön este, a Művészetek Házában megrendezett ünnepségen dr. Horváth Zoltán, a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének vezetője és a Levendula Galéria kapta meg az idei Gödöllő Kultúrájáért Díjat, amiket a város képviselő-testülete ítélt oda. Az okleveleket dr. Gémesi György polgármester adta át Horváth Zoltánnak és Sz. Jánosi Erzsébet galériavezetőnek.

Az ünnepséget Benedek Krisztina, Joób Emese és Pertis Szabolcs népzenei "meglepetésműsora" vezette be, majd Gémesi György polgármester mondott köszöntő beszédet, aki nem csak a kitüntetettekről szólt méltatóan, hanem a városunkban működő kulturális műhelyekről is. Hangsúlyozta, jóllehet hétköznap van, a Művészetek Háza ezúttal is tele volt, hiszen a kultúra Gödöllőn a mindennapi élet részét képezi. A kultúra ugyanis képes arra, hogy átsegítse az embereket a mindennapi nehézségeken. Mi több, Gödöllőn az emberek hozzászoktak a magas színvonalú kulturális élethez, ami már nem csak a városban vagy a térségben, de országszerte híressé teszi a várost.

Dr. Horváth Zoltán, a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének (GöFME) művészeti vezetője a gödöllői egyetemi évek végén el készíthette első rendezését "56 izzó ősze volt" címmel. A műsor sikerén felbuzdulva 1998-ban Kőber Tamással létrehozta a mai napig nagyon sikeres egyesületét az itt élő fiatal tehetségek felkarolására. Művészi és szervező képességére jellemző, hogy 1999 óta írt 2 önálló rockoperát, 1 zenés drámát, 1 mesejátékot, minden évben megszervez 30-40 zenés műsort, de rendezett öt képzőművészeti kiállítást is. Kedvenc elfoglaltsága mégis a színházi előadások rendezése amiből már 23 művet állított színpadra. A GöFME vezetőjeként immár évtizedek óta aktívan részt vesz a város közéletében. Az egyesület rendszeresen telt ház mellett lép fel, népszerűsége túlnyúlik a város határain. Az általa vezetett közösség az elmúlt esztendőkben a gödöllői rendezvények aktív részesévé vált. 2002 végén a Szent István Egyetemmel közösen megalakította az Argumentum Egyetemi Színpadot, mely öt év szünet után tavaly indult újra. Horváth Zoltán állandó szervezője a Múzeumok Éjszakája, a Kutatók Éjszakája, a Barokk Napok, az Adventi Napok, és más helyi rendezvényeknek is, valamint jelentős erőfeszítéseket tesz az egyetem és a város kapcsolatának további erősítése érdekében.

A Levendula Galéria 2008 októberében nyílt önálló kezdeményezésként a kortárs képző- és iparművészet alkotásainak bemutatására, forgalmazására. Vezetője, Sz. Jánosi Erzsébet, az Iparművészeti Egyetem múzeum menedzser szakán, valamint a Szegedi Tudományegyetem festő szakán végzett tanulmányai hatására célul tűzte ki, hogy a gödöllői művészeti hagyományokat megújító, modern képzőművészeti alkotások bemutatásával támogatja az itt élő alkotókat. Rendszeresen itt mutatják be munkáikat a gödöllői és a térségben élő alkotók, s a kiállításokhoz rendszeresen kapcsolódnak zenei programok és beszélgetések. A tárlatok egy része kapcsolódik az aktuális gödöllői kulturális tematikus évhez. A Levendula Galéria évek óta nagy sikerrel kapcsolódik be többek között a Múzeumok Éjszakája rendezvényeibe, de részt vesz olyan rangos országos programsorozatban is, mint az Ars Sacra Fesztivál, és a Magyar Festészet Napja. A Levendula Galéria már nemcsak itthon jelent egyet az igényes művészeti alkotásokkal, hanem a határokon túl is. Szoros kapcsolatot ápolnak Szabadkával, és Gödöllő testvérvárosával, Csíkszeredával, több közös kiállítást rendeztek a gödöllői művészeknek Erdélyben és Délvidéken, az ott élő alkotóknak pedig városunkban nyújtanak rendszeres bemutatkozási lehetőséget.

A Magyar Kultúra Napja és a Gödöllő Kultúrájáért Díj átadása alkalmából rendezett ünnepséget a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének rövid produkciója zárta.



  


  


  


  


  


  


 







Látogatottság: 2358
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése