2024. április 25. , 14:03
Köszöntjük Márk nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.08.20 19:04
Ferenczi Anna részesült idén a Gödöllő Város Díszpolgára kitüntetésben
Nyomtatható verzió

Ferenczi Anna zongora-szolfézs zenetanár, a Gödöllői Fréderic Chopin Zeneiskola nyugalmazott igazgatója részesült az idén a képviselő-testület által alapított Gödöllő Város Díszpolgára kitüntetésben. Az elismerést a képviselő-testület augusztus 20-án, a Művészetek Házában tartott ünnepi ülésén vette át dr. Gémesi György polgármestertől. A kitüntetett kiemelte: életének gödöllői évtizedei alatt munkáját segítették a kollégái, a növendékek, az őt befogadó keresztény közösség és a város vezetése. Célja elősegíteni azt, hogy Gödöllő nemzetközileg elismert koncertvárossá váljon.


A Polgáron született Ferenczi Anna a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd a Zeneművészeti Főiskola Szaktanár képzőjében szerzett zenetanári diplomát zongora - szolfézs szakon kitűnő eredménnyel. 1975-ben került Gödöllőre. A 4-5 éves gyermekek zenetanulásra való felkészítése volt zenepedagógiai kísérletei, kutatásai alapja, és ennek a korosztálynak készített tanítási segédanyagot „Zenei kifestő” címmel.
Harmincöt éves zenepedagógiai munkássága alatt 12 zongorista növendéke felvételizett és közülük 11 nyert felvételt zeneművészeti szakközépiskolába. A zenei pályán továbbtanulók közül 9 volt növendéke szerzett zenetanári vagy művészdiplomát, közülük három tanít jelenleg a gödöllői zeneiskolában. Az óvodai csoportjából indult tanítványai közül további 17 növendék került zenei pályára. Növendékei három alkalommal jutottak el a Zeneiskolai Növendékek Országos Zongoraversenyére, díjat nyertek Országos Négykezes Versenyen, és gyakran szerepeltek sikeresen megyei rendezvényeken, kamarazenei fesztiválokon.
Huszonhárom évvel ezelőtt lett a gödöllői zeneiskola igazgatója. Addig rendszeresen koncertezett, mint zongorista, és mint kamarazenész. Öt alkalommal szerepelt a Zenetanárok Országos Kamarazene Fesztiválján, ahol három alkalommal „Kiemelt Művészeti Tevékenységért” címmel jutalmazta a zsűri. 1975-től 1988-ig a Gödöllői Városi Kórus zongorakísérője volt. 1982-től 1991-ig a zeneiskolai tanítás mellett művelődésszervezőként dolgozott a Petőfi Sándor Művelődési Központban a város zenei életet irányítva.
1971-ben Miniszteri Dicséretet, 1983-ban „Szocialista Kultúráért” kitüntetést, 1996-ban Népművelésért Díjat kapott. 2001-ben „Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Díj”-ban részesült, és 2002-ben elnyerte a „Gödöllő Városért” kitüntetést.
Az általa irányított zeneiskola szakmai munkájának színvonalát fémjelzi a növendék zenekarok számának növekedése és fellépéseik sikere. Az Ifjúsági Fúvószenekar, az Arpeggio Gitárzenekar, az Ifjúsági Vonószenekar, a Collá Parte Consort, a Saltarello együttes, a Dixix Rhythm Dixieland együttes, valamint számos népi ének csoport itthon és külföldön egyaránt sikeresen szerepelnek. Ferenczi Anna pályafutása alatt nagyszerű tanári együttesek is alakultak: Castello Fúvósötös, Sisi Mélyvonós Együttes, Gödöllő Consort.
Közel két évtizedes igazgatói tevékenysége egybeesik a Gödöllői Szimfonikus Zenekar fokozatos fejlődésével, melyben Ferenczi Anna szerepe legalább olyan meghatározó volt, mint a karmesterek személye. Tudatos művészi koncepciójával, számtalan - a zenekar érdekében írt - sikeres pályázatával megteremtette azt a szakmai és emberi hátteret, amely a hivatásos zenekarok színvonalára emelte az együttest.
Ferenczi Anna igazgatói pályafutása alatt 1999-ben Gödöllő Városért díjat kapott a F. Chopin Zeneiskola közössége, 1999-ben Gödöllő Kultúrájáért díjat kapott a Gödöllői Fúvószenekar, 2003-ban Gödöllő Kultúrájáért díjat kapott a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, 2007-ben Gödöllő Kultúrájáért díjat kapott az Arpeggio Ifjúsági Gitárzenekar, és 2002-ben ő maga is Gödöllő Városért díj elismerésben részesült. 2003-ban a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által létrehozott szakmai Kuratórium a Frédéric Chopin Zeneiskola részére a magyar művészeti nevelés-oktatás terén elért kiemelkedő eredményeiért a „Magyar Művészetoktatásért” intézményi szakmai díjat adományozta.

Az ünnepi ülést követő, Ferenczi Annát köszöntő műsorban közreműködött a Cantus Ludus Énekegyüttes, Madarászi László (vers), Kiss Zita (cselló), Kurunczy-Illésy Orsolya (fuvola), Juniki Spartakus (hegedű), zongorán kísért Soós Gabriella, továbbá Balogh Piusz, Kocsis Csaba, Nagy Bertalan és Orbán Domonkos (ének).




 

 

 

 

(c) Tatár Attila felvételei


Látogatottság: 2288
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése