2024. április 18. , 16:53
Köszöntjük Andrea, Ilma nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.07.23 12:26
Súlyos kárt nem okozott az eső
Nyomtatható verzió

Szerda reggelig az elmúlt 24 órában Gödöllő városára összesen 57 milliméternyi csapadék hullott intenzív eső formájában, a csúcsponton, késő délután, 25,9 mm/h eső esett. Ez a mennyiség mintegy másfél hónapnyinak felel meg ebben az időszakban tapasztalt átlagnak. Súlyos kárt nem okozott az esőzés, de néhány kritikus pont továbbra is megoldatlan.

Ez az egyszerre lezúduló, nagy mennyiségű eső miatt haváriahelyzet állt elő, és - ugyanúgy, mint természeti katasztrófa esetén - az eddigi szokásoknak megfelelően a biztosítók kötelesek megtéríteni a károkat.
A problémák egy jelentős részét olyan esetek okozták, hogy a vízelvezető árkokba helyezett zöld hulladék és szemét tömítette el a rendszert, annak ellenére, hogy sokan a jogszabálynak megfelelően tisztán és rendben tartják az árkaikat. A VÜSZI munkatársai egész este és éjjel dolgoztak, hogy kitisztítsák a lefolyókat, átereszeket, árkokat, megelőzendő a nagyobb bajt. Még homokzsákokat is készítettek.
A Rákos-patak megtelt, olyan hirtelen zúdult le az óriási mennyiségű csapadék. Gémesi György polgármester elmondta: Sajnos a csapadékvíz-elvezető rendszer nem bírja ezt az ilyen extra terhelést; fordult már elő hasonlóan intenzív esőzés, és a későbbiekben is lesz még ilyen. Ezért a legfontosabb a megelőzés, különösen akkor, ha az árkokba és az átereszekbe helyezett hulladék elzárja a víz útját. Ennek kapcsán a polgármester megjegyezte: Az árkok és az átereszek tisztán tartása mindenütt a tulajdonosok feladata és felelőssége.
Probléma az is, hogy egyes ingatlantulajdonosok direktbe vezetik be az ingatlanjukon felgyülemlett vizet a városi vízelvezető rendszerbe, aminek a csapadékvíz-terheltsége a hirtelen lezúduló csapadék mellett tovább nő. Ezért fontos, hogy mindenki a saját ingatlanán, telkén oldja meg a vízelvezetést, mert így lassabban telik meg a rendszer, ami így időben egyenletesebben eloszlatva el tudja vezetni a vizet.
Látható volt, hogy néhány helyen feljött a szennyvízcsatorna tartalma. Ez azért fordulhatott elő, mert a csapadékvizet sokan a szennyvízcsatorna-hálózatba vezetik be, ami tilos! Az elmúlt időszakban már több ilyen esetet felszámoltak a város munkatársai, de ezeknek a bekötéseknek a feltárása nagyon bonyolult és nehéz.

 

 

 

 


Látogatottság: 1389
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése