2024. április 25. , 02:41
Köszöntjük Márk nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.05.31 00:02
A dédapák emlékezete – gödöllőiek emlékei a könyvtár új kiállításán
Nyomtatható verzió

„Ne félj babám, nem megyek világra...” címmel nyílt meg pénteken a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ legújabb kiállítása, aminek célja,hogy bemutassa, hogyan él az I. világháború a helyiek emlékezetében.  A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, majd Ö. Kovács József történész, egyetemi tanár nyitotta meg a kiállítást.


A gödöllőiek és a környéken élők személyes emléktárgyai, fotók, levelezőlapok és egyéb dokumentumok  kerültek a tablókra és a vitrinekbe. A szervezőket is meglepte, milyen sokan jelentkeztek az intézmény által közzé tett felhívásra, és bocsátották rendelkezésre a családi ereklyéket, hogy így tisztelegjenek az egykor katonaként szolgált nagyapák, dédapák emléke előtt – mondta Fülöp Attiláné, a könyvtár igazgatója.

Ö. Kovács József megnyitó beszédében dokumentumokból idézve elevenített fel a kor hangulatát, s úgy fogalmazott, 100 esztendővel a háború kitörése után is nagyon sok anyagot őriztek meg az itt élők, s ezek összegyűjtése, megismertetése esélyt ad a múlt még méltányosabb szemléletére.
A rendezvényen Fülöp Attiláné igazgató elmondta, a beérkezett anyagokat digitalizálják, s azok a helytörténeti gyűjteményt gazdagítják majd, az eredeti példányok pedig visszakerülnek az adományozókhoz. Az igazgató a rendezvény minden támogatójának személyes ajándékkal köszönte meg, hogy családi emlékeinek megosztásával segítette a kiállítás létrejöttét.
A tárlat nemcsak a folyóirat olvasót és a konferencia termet tölti meg, hanem a könyvtár emeleti helyiségeiben is helyet kapott a bemutatásra szánt anyag.
A kiállítást, ami része „A régi Ház – 2014 „Kezdet és vég” elnevezésű kulturális tematikus évnek, július 15-ig láthatják az érdeklődők.

Adományozók: Bárdy Tibor, Besse Aladár, dr. Bucsy László, dr. Farkas Jenő, Guba András, Hadházi László, dr. Katona Miklós, Kovács Zoltán, Luka Adalbert, Mikóné Hósvári Márta, Pál Gábor, Pap Ignácné, Polyák Pál, Pozsonyi Vendelné, Szakonyi Dezső Elemérné, Szász Lászlóné, Varga Viktorné, Aszód Városi Kulturális Központ




 

 

(c) Korondi Judit felvételei


Látogatottság: 2506
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése