2024. április 23. , 08:20
Köszöntjük Béla nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.05.30 15:00
Világdíjas lett a gödöllői kastély
Nyomtatható verzió

Rangos nemzetközi elismerésben részesült hazánk kiemelkedő kulturális örökségvédelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély. A műemléket a FIABCI World Prix d`Excellence  Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertesének választották.



A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg, a kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett a 2014-es pályázaton a legjobb.
(A díj pontos megnevezése: FIABCI World Prix d`Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category) A hírt május 30-án a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett sajtótájékoztatón jelentették be.
A rendezvényt Mehrli Péter, Magyar Ingatlanszövetség elnöke nyitotta meg, majd dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt. Kijelentette, nagy öröm, hogy elismerésre került az a hihetetlen munka, amit itt az elmúlt években folyt, s aminek eredményeként az egykor szociális otthonnak helyet adó épület Közép-Európa egyik legszebb, s Magyarország leglátogatottabb barokk kastélya lett. A munkák közül kiemelte a lovarda felújítását, amihez mindössze néhány hónap állt rendelkezésre, hogy az európai uniós elnökség idejére elkészüljön. Úgy fogalmazott, a kastély beilleszkedett a városba, ami az elmúlt években jó tempóban zárkózott fel mögé a végrehajtott fejlesztésekkel. Kijelentette, bízik abban, hogy a következő uniós ciklusban lesznek olyan pályázatok, amelyek segítségével megtörténhet a teljes épület felújítása. Felhívta a figyelmet arra, az önkormányzat fontosnak tartja a kastély környezetének fejlesztését is, ezért a Testőrlaktanya felújítására pályázatot nyújtottak be az EGT Finanszírozási Mechanizmus „Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása - Városi épített örökség megőrzése” című pályázati felhívásra, s szintén szerepel a tervek között az egykori Hattyús-tó rekonstrukció. Gémesi György köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt években munkájukkal hozzájárultak a rangos elismeréshez.

A sajtótájékoztatón Gönczi László, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke ismertette a pályázatot, melynek célja a világ legjobb ingatlanfejlesztéseinek nemzetközi elismerése. Egyben kiemelte, Gödöllő már harmadik alkalommal szerepel kimagasló eredménnyel a díjazottak között, hiszen a Városi Piac és Múzeum épületegyüttesének felújítása, valamint a Barokk Színház rekonstrukciója korábban már szintén kiérdemelte az építész szakma ezen elismerését.
Mint mondta, a 2014. évi pályázat zsűrijében 31 ország 67 ingatlanszakembere vett részt. A díjátadást 2014 május 21-én Luxemburgban tartották. A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, mely teljes oldal terjedelemben mutatta be a győztes pályaműveket.

A Gödöllői Királyi Kastély felújításáról készült összefoglalót Gönczi Tibor, a kastély igazgatója mutatta be, aminek segítségével végig kísérhető volt az elmúlt évek felújítás sorozata, az épületrészek rekonstrukciója épp úgy, mint a megújult parké. Mint elhangzott, a pályázat során a bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, emellett értékelték a fejlesztés eredményességét, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is. A felújítás fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi kastély egyedülálló maradt.
A gödöllői kastély azzal nyerte el a lehetőséget a nemzetközi megmérettetésen való részvételre, hogy 2013 év végén megnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot – melyet a Magyar Ingatlan Szövetség és a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozta közösen ír ki.
A rendezvényen részt vett a pályázat két másik magyar díjazottja is: a Gödöllői Királyi Kastély mellett a budapesti Green House szintén a Nemzetközi Nívódíj arany, a makói Hagymatikum pedig ezüst kategóriás nyertese lett.  A Green House képviseletében Linczmayer  Zoltán ügyvezető igazgató, Makóról pedig dr. Buzás Péter polgármester tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, akik szintén bemutatták díjazott fejlesztéseiket.


 



(c) Reményi Krisztián felvételei




Látogatottság: 2197
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése