2024. március 28. , 21:28
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.03.26 19:37
A fenntartható településüzemeltetés műhelytitkai
Nyomtatható verzió

Az elmúlt évtizedekben egyre hangsúlyosabbá válik az a szemlélet, hogy a települések üzemeltetésének nemcsak a költséghatékonyság, hanem a fenntarthatóság és környezetvédelem szempontjait is figyelembe kell vennie. Hogy miként is lehetséges ez, ahhoz kaphattak ötleteket azok az önkormányzati szakemberek, akik részt vettek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Települések fenntartható fejlődése, környezetének védelme” címmel 2014. március 26-án, Gödöllőn megrendezett konferenciáján.


A konferencia résztvevőit dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke köszöntötte, majd Farkasné dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára tartott előadást az önkormányzatok településüzemeltetési feladatai és a fenntartható fejlődés összefüggéseiről. Mint elmondta, a fenntarthatóság teljes körű összefogást igényel a kormány, az önkormányzatok, illetve a lakosság részéről. Miután az ÖTV a településüzemeltetési feladatok döntő részét az önkormányzatokra ruházta, az állam a feladat alapú finanszírozáson keresztül  igyekszik megteremteni ennek feltételeit. A helyettes államtitkár szerint nagyban javítja a települések helyzetét az önkormányzatok adósságának állami konszolidációja, ahogyan pozitív hatásai lesznek a rezsicsökkentésnek és a hulladékgazdálkodási reformnak is.

Eszes Bélától, Jánoshida polgármesterétől a fenntartható településfejlesztés egyik követendő példáját ismerhették meg a konferencia vendégei. Mint kifejtette, a 2650 lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben nyolc évvel ezelőtt döntöttek a településüzemeltetés megreformálása mellett. Elsőként az önkormányzati intézmények fűtési rendszerét alakították  át: a korábbi gázkazánokat faelgázosító kazánokra cserélték, a tetőkre pedig napkollektorokat szereltek fel. Ezzel mintegy nyolc millió forintot tudnak megtakarítani évente. Nemrég a közvilágítást is korszerűsítették: a 15 milliós beruházással a korábbi 4,5 millió forintos áramfogyasztást 2,5 millióra sikerült mérsékelni. További megtakarítások várhatók attól az energianyár ültetvénytől is, amit 5,5 hektáron telepített az önkormányzat.

A polgármester után a településüzemeltetés különböző területeihez kapcsolódó eszközöket, illetve szolgáltatásokat kínáló cégek képviselői tartottak előadásokat. Bodor László, az Andreas Stihl Kft. műszaki igazgatója arról számolt be, milyen segítséget nyújthatnak cége benzinmotoros, elektromos és akkumulátoros szerszámgépei a települési zöldterületek ápolásában, karbantartásában.

Sándor Tamástól, az S-Tér Kft. képviselőjétől az egybegyűltek megtudhatták, hogyan teremthetik meg a települések a mindennapos testmozgás, az egészségre nevelés feltételeit szabadtéri sportpályák, fitneszparkok, illetve mozgásfejlesztő játszóterek létrehozásával.

Bárány Attila, a Robert Bosch Kft. értékesítési üzletág vezetője a nagy múltú német cég biztonságtechnikai berendezéseire, elsősorban a térfigyelő rendszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek a kiemelt objektumok megfigyelése, a szabálysértések, bizonyítása, illetve a bűnmegelőzés területén egyaránt hasznos szolgálatot nyújthatnak.

Kistamás Péter, a Profirent Kft. kiemelt ügyfél menedzsere a településüzemeltetési feladatok esetében gyakorta felmerülő „Vásároljunk vagy kölcsönözzünk?” kérdés megválaszolását igyekezett megkönnyíteni a polgármestereknek, bemutatva hazánk legnagyobb gépkölcsönző vállalkozásának kínálatát.

Jeneiné Tóth Aranka, a MEVA-HU Kft. ügyvezetője a településeken keletkező hulladékok  gyűjtéséhez, válogatásához, illetve komposztálásához adott tippeket a megjelenteknek, míg az Öko Water Management Kft-t képviselője, Bakos Ilona a vegyi anyagok használatát teljesen mellőző, biológiai szennyvíztisztítás rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot.

Az előadásokat követő gépbemutatón a konferencia résztvevői a gyakorlatban is találkozhattak a Bodor László előadásából megismert fűkaszákkal, ágvágókkal és motoros fűrészekkel, végezetül pedig kisorsolták - az Andreas Stihl Kft. által felajánlott - Viking GE 103 típusú komposztáló gépet, a résztvevő települések képviselői között. A szerencse Kerepes önkormányzatának kedvezett.

MP



Látogatottság: 1425
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése