2024. március 29. , 16:52
Köszöntjük Auguszta nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2014.01.22 23:04
Kitüntették a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központot
Nyomtatható verzió

 A nemzetet csak a kultúra tarthatja össze, amely egyszerre lokalitás és történelmi meghatározottság - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban, ahol kitüntette a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központot is.

A miniszter kiemelte: az igazi kultúra soha nem fordít szembe, hanem mindig egyesít. Véleménye szerint hiába a gazdasági növekedés, ha ebből nem jut a kultúra támogatására, hiszen "csak azok a nemzetek voltak képesek felértékelődni, akik ragaszkodtak saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz".
Balog Zoltán felidézte, hogy a kormány idén 17 milliárd forinttal többet fordít a kultúrára, mint a korábbi években. Kiemelte a Zeneakadémia megújulását, amelyet a "hazai kulturális élet legmeghatározóbb beruházásának" nevezett. Emellett megemlítette még a Fejér megyei levéltár megújítását és a Budapest Music Center megnyitását is, amelyre 600 millió forintot áldozott a kormány. Ezen felül szólt a Várbazár áprilisi átadásáról, az Ybl-bicentenárium kapcsán a Honvéd Főparancsnokság épületének részleges rehabilitációjáról és a pesti Vigadó megújulásáról is.
A beszédet követően a miniszter átadta a Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat.
Balassa Péter díjat vehetett át Szirák Péter irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének vezetője. Csokonai Vitéz Mihály-díjjal tüntették ki Kocsán László hagyományőrzőt, néptáncoktatót és Török Lászlót, a szabadszállási Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanárát. Közösségi kategóriában Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehetett át a Kartali Asszonykórus, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes és a Vass Lajos Kórus.
Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvárat és Levéltárat, valamint a Gödöllői Városi Könyvtárat és Információs Központot. Minősített Közművelődési Intézmény címet adományozott Balog Zoltán a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár részére, az Egri Kulturális és Művészeti Központ számára, valamint a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. részére. A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Közművelődési Minőség díjban részesült.
A díjátadót követő gála előtt Halász János kultúráért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt. Szavai szerint "nemzeti kultúránk több, mint a nemzeti sajátosságok gyűjteménye, a nemzeti kultúra élő valóság, ezt bizonyítja a ma díjazottak eddigi munkája is".
A köszöntő után a nemzeti intézmények első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal adtak kultúra napi műsort. Az esten a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett, a Nemzeti Táncszínház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Pécsi Balett, a PTE Zeneművészeti Intézete, a Csokonai Nemzeti Színház énekkara, a Nemzeti Színház, a Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett, a Kaposvári Egyetem, a Magyar Cirkusz és Varieté és a Baross Imre Artistaképző Szakiskola, a Budapesti Operettszínház, a Honvéd Együttes, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara, a Győri Balett és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szerepel.
forás: MTI, fotó: Beliczay László (MTI)




Látogatottság: 1938
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése