2024. március 28. , 13:25
Köszöntjük Gedeon, Johanna nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.10.27 15:54
Szobrot állítottak a barokk Gödöllő építőjének
Nyomtatható verzió

Ma délután ünnepélyes keretek között leleplezték gróf Grassalkovich I. Antal egész alakos bronzszobrát a királyi kastéllyal szembeni füves területen. Az alkotásra a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumától nyert támogatást az önkormányzat.


A Grassalkovich-kastély dísztermében rendezett ünnepségen Gémesi György polgármester és Gönczi Tibor, a kastély ügyvezető igazgatója, valamint Bíró János, a szobor készítője mondott köszöntő beszédet. Az esemény fényét emelte még Kaján Katalin operaénekes előadása és Sándor Szabolcs zongoraművész, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának játéka. Kaján Katalin Haydn A lakatlan sziget című művéből Costanza áriáját énekelte, majd Sándor Szabolcs Haydn No 50. D-dúr szonátájának III. tételét adta elő.

Grassalkovich I. Antal Gödöllő történelmének a legnagyobb alakja és a legnagyobb építője – mondta köszöntőjében Gémesi György. - Egy sikeres pályázat eredményeként, felerészben támogatásból sikerült a szobrát megalkotni, régi adósságát törlesztve városunk közösségének. Nem most fedeztük fel életművét, amelynek tárgyiasult része a település legjelentősebb építészeti-művészeti értékei közé tartozik. 1996-ban, gödöllői kastélyának megnyitásával ismét új fejezet kezdődött Gödöllő életében. Folytatódott a kastély rekonstrukciója, számos más műemlék is megszépült, továbbiak épültek és születtek. Abban a szellemben, hogy az a közösség tud a távoli jövő számára is értékeset alkotni, amelyik ismeri és megbecsüli az elődök alkotásait. Grassalkovich I. Antal épített és fejlesztett. Templomokat, kastélyokat, Gödöllőn és az ország számos településén. Ezt a példát igyekszik követni az önkormányzat is, amikor úgy fejleszt, hogy az eddigi értékeket is tovább gazdagítja. Most a szoborral.     

Grassalkovich I. Antal éles eszű, vasakaratú, szorgalmas volt gyerekkorától kezdve, s ezek mellett mély vallásosság jellemezte. Hivatali munkájának kezdetétől jellemző volt rá, hogy minden munkáért busásan megfizettette magát. Tudására, elért sikereire mindvégig büszke volt – emelte ki köszöntőjében Gönczi Tibor. - A később, saját maga által írt aforizma-gyűjteményében megfogalmazott alapelvet egész életében szem előtt tartotta: „Feljebbvalóinknál, akikre szükségünk vagyon, tudni magunkat szükségessé tenni a legfőbb mesterség". Tervszerű, abszolút tudatos birtokszerzési politika jellemezte. Megszerzett birtokainak központjában kastélyokat emeltetett. Baja, Gyöngyös, Hatvan, s a legreprezentatívabb gödöllői kastély, amely idővel igazi székhelyévé lett, mindmáig hirdetik az építészetben jártas megrendelő, a főúr, kifinomult művészeti ízlését, amely kiemelkedően gazdag egyházi mecénási tevékenységében is megmutatkozott. Földbirtokosként előremutató gazdasági szemlélet, a fejlesztések pártolása jellemezte. Bár a minél nagyobb jövedelem elérésére törekedett, de jobbágyai túlterhelését ellenezte, igen emberségesen bánt velük.

Bíró János kifejezte reményét, hogy alkotásával sikerül összekötnie a jelent a múlttal, és a jövőben bebizonyosodik, hogy ez az ötvözet az egész részévé válik.  

A díszteremben egybegyűltek ezután az Alsóparkba vonultak, ahol a Chopin Zeneiskola rézfúvós kvintettjének játéka várta az érkezőket.  

Gémesi György a szobor előtt összegyűltekhez is szólt. Elmondta, hogy Grassalkovich I. Antal gazdagságából a jövőre is költött.  A nevéhez fűződő épületek ma a város meghatározó értékei. Öröksége azonban még további feladatokat ad a jelen generációnak. Az önkormányzat céljai között szerepel a Testőrlaktanya felújítása és a Hattyús tó rekonstrukciója.   

A szobrot Kaján Katalin, Gémesi György, Bíró János és Gönczi Tibor leplezte le. A műalkotást Szecsődi Péter áldotta meg.

Az ünnepség moderátora, Péterfi Csaba, Gödöllő város kommunikációs igazgatója az eseményen köszönetet mondott az alkotó Bíró János szobrászművésznek, Hernádi Zsolt öntőmesternek, Gömöry Juditnak, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus igazgatóhelyettesének, Tóth Dávid és Böjté Horváth István szobrászművészeknek, a meghívásos pályázat helyi zsűrije tagjainak, dr. Fülöp Istvánnak, Guba Lajosnak, dr. Papházi Jánosnak, Márvány Miklósnak, Gaálné dr. Merva Máriának, továbbá Klaniczay Péternek, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal Örökségvédelmi Osztálya munkatársának, Mészáros Judit főépítésznek és munkatársainak, Szlávik Olgának és Vígh Irénnek, a környezetrendezés tervezőjének, a Panda Pont Mérnök Iroda Kft-nek,  Andaházy László ügyvezető, tájépítész tervezőnek, a környezetrendezés kivitelezőjének, az Attraktív-Kert Kft-nek, Ivicsics János ügyvezetőnek, Szabó Gábor főépítés vezetőnek.



  

 

 

 

 

 

 

 



(c) Tatár Attila felvételei


Látogatottság: 3014
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése