2024. május 2. , 11:37
Köszöntjük Zsigmond nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Önkormányzati hírek



Keresés:   
2013.07.09 16:58
A Gödöllői Városi Múzeum pályázati beszámolója
Nyomtatható verzió

  A Gödöllői Városi Múzeum pályázati beszámolója a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma által 800.000 Ft összeggel támogatott Hetedhét országból. Emlékkiállítás a jamboree 80. évfordulója alkalmából című időszaki kiállításáról.

A Gödöllői Városi Múzeum pályázati beszámolója a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma által 800.000 Ft összeggel támogatott Hetedhét országból. Emlékkiállítás a jamboree 80. évfordulója alkalmából című időszaki kiállításáról
Dr. Czeglédi Noémi történész, Gödöllői Városi Múzeum
Gödöllő, 2013. július 8.

Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma
Pályázat azonosító: 3506/01756
A 2013. április 27-én megnyílt jamboree emlékkiállítás a Gödöllői Városi Múzeum fíliájaként működő Királyi Váróban került megrendezésre. Kurátorok: Dr. Czeglédi Noémi, Fábián Balázs muzeológusok.
A kiállítás részére az ún. Hercegi Váró és a mellette lévő Erzsébet Váró állt rendelkezésre. A harmadik, Ferenc József váróteremben a Műszaki és Közlekedési Múzeum állandó kiállítása található.
Az épület műemlék voltából, a belső terek meghatározó kialakításából (díszes, magasan végződő faburkolat, elegáns tapéta, nagy magasságban elhelyezett, egysoros képakasztó sín) következően a kiállítás installáció igénye speciális megoldásokat kívánt.
 A Hercegi Váróban balra fordulva először a jamboree lebonyolításakor használt kerékpárt és motorkerékpárt, valamint egy tábori postaládát és nyilvános telefont helyezünk el. A falra nagyméretű vászonra nyomtatott térképet, illetve a táborépítéshez kapcsolódó, vászonra nyomott képeket tettünk. Az Erzsébet Váróba, kisebb dobogón egy tábori rádióközvetítést mutatunk be mikrofonnal, vászonra nyomtatott képpel, amelyen rádióközvetítés jelenik meg. A váró északi oldalán a fal teljes szélességében egy cserkésztábort építettünk föl a táborozáshoz szükséges eszközök, konyha és mosakodó hely, táborkapu bemutatásával. A tábor mögött, cserkésztábor roll-upokra nagyított fotója adja a hátteret. Ebben a teremben állítottuk föl gróf Teleki Pálnak, a tábor főparancsnokának tábori ágyát, Teleki roll-upon bemutatott fotójával. A tiszteletbeli főcserkész tábori ágya, melyet a kiállítás előtt kapott ajándékba a Gödöllői Városi Múzeum Teleki Pál unokájától a kiállítás egyik szenzációja. Az enteriőrök mellett 2 db digitális képkereten és egy televízión a témákhoz kapcsolódó fotóanyag jelent meg. A Hercegi Váróba visszatérve a tábori főposta enteriőr épült meg. A falon, nagyméretű vászonképen a jamboree posták archív fotóit helyeztük el. Mivel a cserkészek úttörő munkát végeztek a vitorlázó repülés terén, kiállítottuk a „Karakán” vitorlázógép megmaradt elemeit és emléktárgyait. A kapcsolódó fotóanyagot digitális képkereten mutattuk be. Külön blokkban, tárlók és digitális képkeret segítségével a jamboree vásárvárosát jelenítettük meg. A tárgyak mellett jelentős dokumentumok segítségével mutattuk be a vásárváros működését. A fekvő tárlók fölött vászonképre nyomtatott nemzeti zászlók jelzik a jamboree-n résztvevő országok sokaságát. A teremben elhelyezett két nagyméretű televízión a táborozás, építést biztosító korabeli technikát mutattuk be további fotók segítségével, illetve korabeli filmhíradó részleteket vetítettünk. Zárásként kiállításra készített számítógépes program segítségével a látogatók a jamboree helyszíneit bemutató több száz kép között tallózhatnak. Ez az anyag CD-n megvásárolható. A korszerű technikai eszközök alkalmazása mellett igényesen kialakított tárlókat és dobogórendszert állítottunk, melyek az elegáns belső térhez és a cserkészet témájához egyaránt jól illeszkednek.
2013. május hónapjában 888 fő látogatója volt a kiállításnak, a belépőjegyek árából 71. 850 forint bevétel keletkezett. Ebben az időszakban két múzeumpedagógiai és egy múzeumandragógiai foglalkozás kapcsolódott a kiállításhoz.
A Magyar Cserkészszövetség, valamint a fenntartó önkormányzat kérésére a kiállítás ez év végéig látogatható lesz. Ennek okai közül kiemeljük a Magyar Cserkészszövetség által nyáron megrendezésre kerülő Nemzeti Nagytábort, valamint az őszi cserkész és iskolai programokat.
Dr. Czeglédi Noémi















Látogatottság: 1863
Keresés

DÍJAK, ELISMERÉSEK

2018




2017






2016



2015




*

Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése